Cenevre toplantısı ertelendi

Suriye’deki krize çözüm bulmak için bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde başlaması planlanan kritik müzakere ertelendi. Gerekçe açıklanmadı ancak Türkiye'nin PYD konusundaki politikasının ertelemeye neden olduğu belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura müzakerelerin 29 Ocak'ta başlayacağını açıkladı.

Cenevre toplantısı ertelendi

Suriye'nin kaderinin belirleneceği Birleşmiş Milletler Cenevre müzakereleri bugün başlayacaktı ancak 29 Ocak'a ertelendi. Ertelemenin gerekçesi açıklanmadı ancak PYD'nin görüşmelere katılımı üzerindeki anlaşmazlığın neden olduğu ileri sürüldü. Ankara’nın PYD konusundaki sert tutumunu ertelemede kararında etkili olduğu belirtiliyor.

PYD'nin Cenevre'ye çağrılması durumunda Ankara, görüşmelere katılıp katılmayacağına karar verecek. Batılı çevreler Türkiye'nin toplantıyı boykot edeceğini düşünüyor.

Erteleme sonrası ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den bir açıklama geldi. Kerry, görüşmelerin akıbetinin 24 ila 48 saat içinde netleşmesini umduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, görüşmelerin başlaması için davetiyelerin yarın gönderileceğini, müzakerelerin ise 29 Ocak'ta yapılacağını söyledi.

2014 Kasım ayında Viyana’daki görüşmelerde, Birleşmiş Milletler denetiminde muhalefet bileşenlerinin belirlenmesi, ateşkes sağlanması, 6 ay içinde geçiş süreci, yeni bir anayasa hazırlanması ve 18 ay içinde seçim yapılması konularında uzlaşmaya varılmıştı. Sürecin Suriye hükümeti ve muhaliflerin de katılımıyla 25 Ocak’ta Cenevre’de yeni bir aşamada devam etmesi planlanıyordu.

ulusalkanal.com.tr

# ertelendi # Cenevre toplantısı