Soçi'de birlik Riyad'da bölücülük

Soçi'de "birlik" Riyad'da "bölücülük" Soçi'de "kuvvet" Riyad'da "ezilen güç" vardı. İşte iki farklı toplantı ve iki farklı sonuç

Soçi'de birlik Riyad'da bölücülük

Eller Soçi'de barış Riyad'da savaş için birleşti. Türkiye, Rusya ve İran Suriye'de barışın temellerini atarken Suudi Arabistan'da toplanan Pentagon güdümündeki muhalifler "bölücülük" yaptı.

Aslında Riyad'taki toplantı daha başlamadan krizler baş göstermişti. Silahlı grupların temsilcisi olarak gösterilen Riyad Hicap'ın istifa ettiği iddiası, bazı grupların "katılmayacağı" yönündeki kararı, terör örgütlerinin birbiriyle olan mücadelesinin gölgesinde yapıldı Riyad'taki toplantı.

Bir yanda Soçi bir yanda Riyad. Peki iki toplantı arasındaki farklar neler?

Soçi'de yapılan zirvede mutabakat Suriye'nin toprak ve siyasi bütünlüğü üzerine kuruldu. Bunun için "Suriye Arap Cumhuriyeti" vurgusu ortak bildirgede öne çıktı. Riyad'ta ise "çok uluslu anayasa" atfıyla "federasyona" işaret edildi.

Soçi'deki zirvede "Esad'sız Suriye" gündeme bile gelmezken Amerika şemsiyesi altındaki Riyad zirvesinin sonuç bildirgesinde "Geçiş sürecinin başında Esad görevi bırakmalıdır" ifadesine yer verildi.

Soçi'de Suriye Arap Cumhuriyeti hükümetinin egemenliğine yönelik hiçbir müdahalenin kabul edilemeyeceği belirtildi. Riyad'ta ise "Silahlı kuvvetler yeniden yapılandırılmalı" denilerek "ayrı ordu" girişimine meşruiyet kazandırılmaya çalışıldı.

Soçi'de barış masasında oturan İran Riyad'taki toplantıda "işgal kuvveti" olarak tanımlandı.

Soçi'deki zirveyi dünya basını yakından takip ederken Riyad'taki zirve bir kaç internet sitesi dışında kamuoyunun gündemine bile gelmedi.

ulusal.com.tr

# Soçi # riyad