Böbrek nakli için 20 yıllık bekleyiş

Türkiye, organ nakli operasyonu başarısında dünyanın en ileri ülkelerinden biri konumunda. Ancak nakil başarısı çok yüksek olsa da hastaların önünde büyük bir engel var. O da, yeterli organ bağışı yapılmaması. Sıradaki haberimizde organ bağışı bekleyen hastalardan sadece birinin yaşamını ekrana getiriyoruz. Organ bağışının önemi tüm çıplaklığıyla gözler önünde...

Böbrek nakli için 20 yıllık bekleyiş

Bir şeyi en fazla ne zamana kadar bekleyebilirsiniz? Ki o bir de hayatsa... Nakil sırasına giren hayatların tüm umutları çalacak telefonda...

Ülkemiz, organ nakli operasyonu başarısında dünyanın en ileri ülkelerinden biri konumunda. Alt yapı, teknoloji ve uzman birikimiyle her şey yolunda. Ancak hastaların önünde devasa bir engel duruyor. Yeteri kadar organ bağışı maalesef yapılmıyor.

Mustafa Hancı, organ bağışı bekleyen hastalardan yalnızca biri. Nadir görülen hastalıklardan sistinozis nedeniyle iki böbreğini ve kısmi görme yetisini kaybetmiş. 20 yıldır diyalizle hayatını sürdürüyor.

Genetik kökenli, ailevi geçişli ve çoklu organ yetmezliğine neden olan sistinozis tanısını, henüz 1 yaşındayken aldı. Hücrelerde biriken sistin aminoasidinin, birçok doku ve organda hasara yol açtığı hastalığa bağlı olarak, boy gelişimi yaşıtlarının çok altında kaldı.

Yaşama, hayalleriyle en çok da bir bağışçının daha bir hayatı kurtarabileceğine olan inancıyla tutundu.

Yıllarca uzak kalınan sosyal yaşam, ağır tedavi, kullanılan bir çok ilaç ve dahası... Bir çok şeyle birden mücadele etmek zorunda kaldı. Aslında çözüm de bir o kadar kolaydı. Çalacak bir telefon, çekilen tüm çileyi kutsayacaktı ama hala olmadı... Umutlu bekleyiş sürüyor.

Sistinozis Hastaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülnur Gökmen, organ bağışının önemini bir kez daha vurguladı.

ulusal.com.tr

# türkiye # organ nakli