Tevfik Fikret kimdir?

Tevfik Fikret kimdir? Edebi kişiliği nasıldır ve yazdığı eserler nelerdir?

Tevfik Fikret kimdir?

Bugün 150. doğum günü ile anılan Tevfik Fikret Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden biridir. Edebiyatımıza birçok eser katmış olan Fikret, Tanzimat zamanını en iyi yansıtan yazarlardandır.

TEVFİK FİKRET KİMDİR?

Asıl adı Mehmed Tevfik olan yazar, 26 Aralık 1867 İstanbul doğumludur. 12 yaşında annesi vefat etti. Eğitim hayatına Mahmudiye Rüşdiyei'nde okudu. 1888 yılında ise Galatasaray Lisesi'ni birincilikle bitirdi. İş hayatına memurlukla başladı. Ticaret Mekteb-i Alisi'nde hat ve Fransızca öğretmenliği yaptı. 1891'de, Mirsad dergisine gönderdiği şiiriyle birincilik kazandı. 1892'de Mekteb-i Sultani'ye Türkçe öğretmeni olarak işe başladı. 1894 yılında Malumat Dergisi'nin kurucuları arasında yer aldı. 1895'te maaşlar kesintileri yüzünden görevinden ayrıldı. 1896'da Servet-i Fünun Dergisi'nin Yazı İşleri Müdürü oldu.

Fikret görev başındayken Edebiyat-ı Cedide'nin yayın organı oldu. Yine 1896'da Robert Koleji'nde Türkçe öğretmenliği yaptı.

Bu sırada aydınlar üzerinde baskı başlamıştı. Bu nedenle birkaç kez gözaltına alındı.

Hareketli hayatının ardından dergideki görevinden istifa etti. 1906 yılında Robert Koleji'nin yanına adını "Aşiyan" koyduğu bir ev inşa ettirdi. Kuzeniyle evli olan Fikret, oğlu ve eşiyle birlikte yeni evine yerleşti.

1908 yılında 2. Meşrutiyet'in en büyük savunucularından oldu. Daha sonralardan Hüseyim Kazım Kadri ve Hüseyin Cahit Yalçın'la "Tanin" gazetesini kurdu. Gazete, İttihat ve Terakki'nin yayın organı olarak düşünülünce Fikret buna karşı çıktı ve gazeteden ayrıldı.

Mekteb-i Sultani Müdürlüğü'ne getirildi. 31 Mart Olayları'nı protesto etmek için bu görevden de ayrıldı. Ama öğrencileri ve Maarif Nazırı Naili Bey'in ısrarlarıyla göreve döndü. 8 ay sonra yeni Maarif Nazırı Emrullah Efendi ile anlaşamayınca bir daha dönmemek üzere bu görevi bırakttı. İttihat ve Terakki iktidarına da karşı çıkarak Aşiyan'a çekildi. Ağır bir şeker hastalığına yakalanmıştı. Kolundan olduğu bir ameliyatın ardından 48 yaşında yaşamını yitirdi. Eyüp'teki aile mezarlığına defnedildi.

ÖNEMLİ ESERLERİ

Rübab-ı Şikeste(Kırık Saz), Tarih-i Kadim, Haluk'un Defteri, Rubabın Cevabı, Şermin, Hasta Çocuk, Sis, Millet Şarkısı, Doksan Beş'e Doğru, Hanı yağma, Balıkçılar, Haluk'un çocukluğu, Rübab-ı cevab.

ŞİİRLERİ

Ağustos Böceği İle Karınca, Balıkçılar, Bana Kimsin Diye Sorma Meleğim, Bir İçim Su, Doksan Beşe Doğru, Haluk'un Bayramı, Han-ı Yağma, İzler, Mai Deniz, Ömr-i Muhayyel, Sabah Olursa, Sancağ-ı Şerif Huzurunda, Sen Olmasan, Sis, Promete, Tarih-i Kadim, Yağmur, Kimseden Ümmid-i Feyz Etmem, Küçük Asker, Tarih-i Kadime Ek, Tecdid-i İzdivaç (Evliliği Yenileme), Matemzede, Topu Bir Gül, Öksüz, Kuşlarla Birlikte, Ferda, Canân-ı Girizâna, Subh-ı Baharan, Sabah Ezanında, Peri-i Şi’rime, Para ve Hayat, Cevap, Rubâb’ın Cevabı, Bir Lâhza-i Teahhûr, Rücû, Ufuk ve Hilal, Derd-i Nihân, Kendi Kendime, Tefelsüf, Ramazan Sadakası, Verin Zavallılara, Hasta Çocuk.

ulusal.com.tr

# tevfik fikret