Palmira'da IŞİD yıkımı

IŞİD'den ikinci kez kurtarılan Palmira'ya ilk defa basın mensupları alındı. Palmira'dan gelen görüntüler IŞİD yıkımının boyutlarını gözler önünde serdi.

Palmira'da IŞİD yıkımı

Suriyenin Palmira kentinde IŞİD'in yaptığı tahribat ortaya çıktı. İlk defa 2015 yılında Palmira'yı ele geçiren IŞİD militanları müzeleri yağmalamış, 2 bin yıllık Baalshamin tapınağını ve Zafer Takını yıkmışlardı.

Suriye Ordusu ve Rus hava kuvvetlerinin desteği ile şehri Mart 2016'da kurtarmış, fakat şehir Ocak 2017'de yeniden IŞİD'in eline geçmişti.

Palmira'yı ikinci kez ele geçiren teröristler 5 Mayıs 2016'da yapılan efsanevi konserin düzenlendiği yüzlerce yıllık amfitiyatronun ön cephesini yıktı. Şehrin girişinde yüksek bir platformda duran kutsal Tetrapilon anıtı da yerle bir oldu. Şimdilerde Roma dönemine ait antik tiyatronun cephesi bir moloz yığınına dönüşmüş, Tetrapilon'un 16 sütunundan da sadece 4 tanesi ayakta duruyor.

Görüntülerde tarihi kalıntıların bomba ile patlatılmadığı, balyoz gibi aletlerle yıkılmış olduğu dikkat çekiyor. IŞİD'in buradan yağmaladığı tarihi eserleri el altından Avrupa ülkerleri sattığı değerlendiriliyor.

Suriye Ordusunun komutanlarından İbrahim Samir, şehri ikinci kez kurtarmanın daha kolay olduğunu söyledi.

ulusalkanal.com.tr

# ışid # suriye # palmira