Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Bir deprem fırtınası yaşanıyor

22 Ocak Çarşamba akşamı Manisa'da meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki deprem sonucu yaşanan sarsıntı birçok ilin yanında İstanbul'dan da hissedilmesi sonucu vatandaşların paniğe kapılmasına neden oldu. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ulusal Kanal'da yaşanılan depremi değerlendirdi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Bir deprem fırtınası yaşanıyor

Saat, 22:22'de 5,4'lük depremin ardından; 22:25'te 4,4'lü, 22:27'de 2,1 22:34'te ise 3,7 büyüklüğünde deprem oldu. Manisa'da meydana gelen bu deprem yurt içinde birçok ili etkiledi. Merkez üssü Akhisar olan deprem İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Yalova ve İstanbul'dan bile hissedildi. 5-6 yapı deprem sonucu zarar gördü.

Ulusal Kanal Gece Görüşü'ne katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaşanan depremin nedenlerini ve neden birçok ilde hissedildiğini anlattı.

Prof. Dr. Sözbilir, depremin gerçekleştiği bölge hakkında, "Bu bölgede çok sayıda fay parçası var. Özellikle son 1 ayda bu parçalar üzerinde, Soma taraflarında Yalova taraflarında ve Balıkesir tarafında aslında biraz daha küçük ölçekte daha çok deprem oldu. Burada bir çeşit deprem fırtınası yaşanıyor diyebiliriz. Bu son deprem aslında Soma- Kırkağaç Fayı dediğimiz bir fay var bir de daha Kuzey'de fay var bu iki fayın kesim noktasına karşılık geliyor" diyerek fay hattının ne kadar geniş olduğunu açıkladı.

Sözbilir, "Bu bölgede çok sayıda fay var, o yüzden daha geniş alanda hissedildi. Normalde 5,6 ya da 5,4 büyüklüğünde bir deprem yıkıcı etki taşımaz ama bu bölgede özellikle köy evlerinde belirli hasarlar oluşmuş olabilir. Bu bölgedeki insanlar kesinlikle yetkililere haber vermeli. Buna göre evlerine girip girmeyecekleri belirlenmeli. Daha sonra artçı olabilir, hasarlı evler yıkılabilir" diyerek, evi hasar gören vatandaşların durumu hemen yetkililere bildirmesi için çağrı yaptı.

Manisa'da yer alan fay zonların İstanbul'a kadar ulaştığını söyleyen Sözbilir, depremin İstanbul'dan hissedilme sebebinin bu olabileceğini belirtti.

Marmara bölgesinde beklenen büyük deprem hakkında ise "Bu depremler İstanbul depremini tetiklemez ama İstanbul yakınlarındaki fayları tetikleyebilir Kırkağaç fay zonu, Soma fay zonu var hemen kuzeyinde Gerede fay zonu var bu faylarda eskiden 7 büyüklüğünde depremler olmuştu" açıklamasını yaptı.

ulusal.com.tr

# deprem # Prof. Dr. Hasan Sözbilir