Moskova'da Dağlık Karabağ zirvesi: Taraflar ortak bildiri imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Moskova'da Dağlık Karabağ'ı görüşmek için bir araya geldi. Taraflar, Karabağ'ın gelişimine dair ortak bildiri imzaladı.

Moskova'da Dağlık Karabağ zirvesi: Taraflar ortak bildiri imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Moskova'da Dağlık Karabağ'ı görüşmek için bir araya geldi.

Kremlin Sarayı’nda 4 saate yakın yapılan görüşme sonrasında üç lider gazetecilere açıklama yaptı.

Putin, Aliyev ve Paşinyan'a Moskova'ya geldikleri için teşekkür etti.

Putin, görüşmeler sonucunda Karabağ anlaşmasının maddelerine uyulduğunu, tarafların ciddi bir ihlal ya da olayın olmadığı konusunda mutabık kaldığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı, ''Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan tarafından varılan üçlü ateşkes anlaşması istikrarlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Dağlık Karabağ'daki durum sakin, 48 bin mülteci şimdiden bölgeye döndü'' dedi.

Üç ülkenin başbakan yardımcılarının yakın zamanda bir ''Karabağ gelişim planı'' sunacağını belirten Rus lider, Karabağ'ın gelişimine dair bir ortak bildiri imzalandığını duyurdu.

Bildiride, ''Çalışma grubu, 1 Mart 2021 tarihinden önce, Azerbaycan ve Ermenistan üzerinden gerçekleştirilen uluslararası taşımacılığın, aynı şekilde Azerbaycan ve Ermenistan topraklarından geçmesini gerektiren ve iki ülke tarafından yapılan taşımacılığın yürütülmesi, güvenliği için gerekli olan yeni ulaştırma altyapısının restorasyonu ve inşasını içeren faaliyetlerin bir listesini ve programını taraflara, en üst düzeyde onaylanması için sunacaktır'' ifadeleri kullanıldı.

BÖLGEDE ENGELLERİN KALDIRILMASI İÇİN ÇALIŞILACAK

Sınır hatlarının netleştirilmesi, barış gücü askerlerinin durumu gibi konularda ileriye dönük adımların belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Putin, üçlü bir çalışma grubunun ticaret, ulaşım ve ekonomi önündeki engellerin kaldırılması için çalışacağını belirtti.

Rus lider, Aliyev ve Paşinyan ile görüşmesinin olumlu havada geçmesini ve Karabağ'daki durumun çözümüne katkıda bulunmasını umduğunu kaydetti.

''ULAŞIM AĞLARININ AÇILMASI HER İKİ ÜLKENİN DE YARARINA OLACAK''

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, ''Ulaşım ağlarının açılmasının her iki ülkenin de yararına olacağını ve bölge ülkelerinin de bu adımı takip edeceğini umuyorum'' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Aliyev Kafkasya ülkelerinin birbirleriyle bağlantılarını sağlayacak olan demiryolu projelerini açıkladı:

• Ermenistan üzerinden Nahçıvan ve Türkiye, Azerbaycan'a demiryoluyla bağlanacak.

• Ermenistan ise Azerbaycan üzerinden Rusya ve İran'a demiryoluyla bağlanacak.

• Türkiye ve Rusya'nın demiryolları da birleşecek.

Paşinyan ise Karabağ konusunu müzakere etmeye açık olduklarını belirtti.

MOSKOVA'DA PAŞİNYAN PROTESTOSU

Ermenistan 'da başlayan Paşinyan karşıtlığı, Moskova'da da sürdü.

Ermenistan Başbakanı'nın Rusya'ya gitmesini engellemek için Erivan'da havaalanı yolunu kapatmaya çalışan muhalifler, Moskova'da da Ermenistan Büyükelçiliği önünde protesto düzenledi.

ALİYEV İLE PUTİN MOSKOVA'DA İKİLİ GÖRÜŞTÜ

Ortak bildirinin önemine işaret eden Aliyev, ''Azerbaycan, 30 yıl aradan sonra Ermenistan üzerinden ulaşım yoluyla Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile bağlantı kuracak'' diye konuştu.

Ermenistan'ın da Azerbaycan topraklarından Rusya ve İran'a demir yolu üzerinden erişime sahip olacağını belirten Aliyev, ''Azerbaycan olarak Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti üzerinden Türk pazarına erişebileceğiz. Aynı zamanda Türkiye-Rusya arasındaki demir yolu bağlantısı da sağlanacak'' dedi.

''BİLDİRİNİN TEMELİNDE, MESELENİN UZUN VADELİ ÇÖZÜLMESİ ARZUSU YATIYOR''

Rusya Devlet Başkanı Putin, Dağlık Karabağ'da geçen sene yaşanan çatışmaların durdurulduğundan memnun olduğunu ve bölgedeki durumun kademeli şekilde normalleştiğini belirtti.

Dağlık Karabağ'da ekonomik bağlantıların inşa edilmesi ve altyapı ile ilgili projelerin geliştirilmesine yönelik ortak bir bildiri imzalandığına dikkati çeken Putin, ''Bu bildirinin temelinde, meselenin uzun vadeli çözülmesi arzusunun yatması son derecede önemlidir'' dedi.

Rusya ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin çeşitli yönlerde geliştiğine dikkati çeken Putin, ''Güney Kafkasya'daki durumun çözümüne ilişkin çalışmaların ikili ilişkiler için yararlı olacağını umuyorum'' değerlendirmesini yaptı.

# türkiye # rusya # iran # Azerbaycan # aliyev # moskova # dağlık karabağ # Ermenistan # erivan # nahçıvan # Paşinyan