İşte İmralı'nın özerklik planı

Twitter'daki "İhanet süreci" adlı hesaptan açılım sürecinin hedeflediği özerklik planlarına ilişkin önemli belgeler yayımlandı. İmralı görüşme kayıtlarında Öcalan, özerklik için PKK'nın yasallaştırılması ve Türk ordusu içinde Kürt birimi gibi önerilerde bulunuyor. Öcalan ayrıca, Suriye'deki Rojava bölgesinde PKK'nın daha aktif olmasını istiyor.

İşte İmralı'nın özerklik planı

Açılım süreciyle ilgili Twitter'daki "İhanet süreci" isimli hesap önemli ayrıntılar yayımladı. Yayımlanan görüşme zabıtlarında BDP heyetiyle görüşen Öcalan, özerklik hedefinden vazgeçmediğini belirtiyor.

Öcalan, özerklik inşası konusunda AKP tarafıyla yaptığı pazarlıkları anlatıyor.

"Mesela bir MİT Müsteşar Yardımcısı Kürt hareketinden olabilir mi? Seçimle iş başına gelen bir köy güvenlik birimi mesela. Belediyelere bağlı trafik polisi, zabıta, bekçi gibi. Türk ordusu bünyesinde bir Kürt birimi niye olmasın. Devletle bütün bu konularda belli bir uzlaşma düzeyi yakanlmış durumda"

Tutanaklarda Öcalan, PKK'nın yasalllaştırılması için yasal çereçeve kurulması konusunda çalıştıklarını söylüyor.

"Bakanla görüşüp söyleyin, gerekirse 50 yasa çıkaracaklar. PKK yasadan yararlanıp meşrulaşacak. Amacımız bu yasadışılığı bitirmek"

Öcalan özerklik inşası konusunda Suriye'nin kuzeyindeki Rojava bölgesinde işaret ediyor.

"Suriye'de kim demokratik özerkliğe evet derse onunla anlaşsınlar. Bakın heyete söyledim, Esad etrafını sarra sen de kapıları açıp devlet olarak yardım etmezsen Esad'la anlaşırım. Kendimi nasıl koruyacaksam öyle korurum yani"

Tutanaklarda diğer dikkat çeken nokta da Abdullah Öcalan ile Kandil arasındaki anlaşmazlıklar...

"Kandil'in de durumu derinlikli değil. Suriye'de müthiş bir örgütlenme imkanı ortaya çıktı. Bunları kavrayıp harekete geçmek lazım. Kandil de askeri çizgiyi uygulayamıyor. Düşünüyor ama uygulayamıyor. Bağlıyız diyorlar pratik önemlidir. Haseke için söylüyorum: Çok önemlidir. Orayı ÖSO ya da Baas'a bırakmasınlar. Haseke elden giderse sorumluluk onlardadır. Bir öz savunma oluşmalı; sadece Kürtleri değil, oradaki Araplar ve Süryaniler dahil herkesin savunması yapılmalı. Sonra Hatay'a Afrin'e doğru ilerleme olabilir"

ulusalkanal.com.tr

# abdullah öcalan # İmralı # özerklik planı