Irak'ta son durum

Irak için stratejik önemdeki Musul Barajı, IŞİD'in elinden geri alındı. Irak ordusu ile Peşmerge'ye Amerika hava desteği sağladı. Irak Ordusu, yakın bir zamanda Musul'u geri almak için yıldırım harekatına hazırlanıyor. Ülkedeki hükümet kurma çalışmaları da hızlandı.

Irak'ta son durum

IŞİD'in elindeki önemli bir mevzi geri alındı.

Irak Ordusu ve Peşmerge ortak bir operasyonla Musul Barajı'nı IŞİD'den temizledi. Operasyona Amerika da hava desteğiyle katıldı.

Irak Ordu Sözcüsü Kasım Ata, Musul barajı operasyonu 5 gün önce planlandığını açıkladı. Ata'nın verdiği bilgilere göre, ortak operasyon odası kuruldu. Irak ve Amerikan uçaklarının 5 saat süren bombardımanının ardından, Irak Ordusu ve Peşmerge baraja girdi. Baraj ve çevresindeki köyler IŞİD'den temizlendi, Musul Barajı'na Irak Bayrağı dikildi.

Irak Ordusu, Musul Barajı'nın ardından, Musul'u da IŞİD'in eliden kurtarılmak için yıldırım harekatı hazırlığı başlattı. Operasyonda Amerika'dan hava ve istihbarat desteği alınacağı bildirildi.

Amerika, Almanya, Fransa ve Türkiye'nin ardından, Kanada da IŞİD terörüne karşı Erbil'e 30 asker ile birlikte askeri malzeme yolladı.

Görevini Haydar İbadi'ye devreden eski Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den ise ciddi bir uyarı geldi. Maliki, Batılı ülkelerin IŞİD bahanesiyle Iraklı bazı grupları silahlandırdığını söyledi.

IŞİD'e karşı mücadele sürerken, ülkedeki hükümet kurma çalışmaları da devam ediyor. KDP'li eski Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Kürtlerin yeni Irak hükümetine katılacağını açıkladı.

Amerika'nın AKP iktidarı aracılığıyla yönettiği El Irakiye Bloğu lideri İyad Allavi de, İbadi'yi tehdit etti. Londra'da yayımlanan Şarkül Avsat gazetesine konuşan Allavi, Hükümetin tavrında değişiklik olmazsa, Irak'ın parçalanacağını belirtti. Allavi, "IŞİD’in girdiği iller, artık hiçbir zaman Bağdat’ın kendilerine hakim olmasını kabul etmeyecek" dedi.

ulusalkanal.com.tr

# ırak # Obama # Maliki # ışid