5'inci Yargı Paketi Meclis'te: 'Çocuk haczi' icra sistemi dışına çıkarılacak

AK Parti 5'inci yargı paketini içeren kanun teklifini, Meclis’e sundu. 54 maddeden oluşan 5'inci yargı paketi ile "Çocuk haczi”, icra sistemi dışına çıkarılacak ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamına alınacak. Teklifi sunan AKParti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklikler yapılacağını da açıkladı.

5'inci Yargı Paketi Meclis'te: 'Çocuk haczi' icra sistemi dışına çıkarılacak

AK Parti 5'inci yargı paketini içeren kanunteklifini, Meclis’e sundu.Teklifi sunan Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklikler yapılacağını da açıkladı. Mahir Ünal konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

- Kanun teklifimiz 54 maddeden oluşmakta ve 8 ayrı kanunda değişiklik yapmaktadır.

- Teklifimiz iki ana başlığı ihtiva ediyor. İlk başta icra ve iflasta elektronik satışı düzenleyen çalışmalar var. Diğer başlıkta ise çocuk teslimine ilişkin çocuklarımızın icra kanunu çerçevesinde değerlendirmek yerine çocukları koruma kanunu kapsamına alınarak çocuklarımızın icranın konusu olmaktan çıkarılması hususu var.

- Hukuk sistemimizde çocuk teslimine ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına yönelik işlemlerde öncelikli olarak çocuğun örselenmemesini ve o yaşta bir çocuğun polis müdahalesi ile yüz yüze gelmemesi ve bir travma yaşamaması bizim için önemli. Çünkü bu çocuğun ruhsal ve bedensel gelişiminde son derece önemli.

- Çocuğun annesini ya da babasını görmesi çocuğun en temel hakkı. Bu hakkın yerine getirilmesindeki usül ve esasların yeniden düzenlenmesi bu teklifle hayata geçiriliyor.

- Çocuk teslimine veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair işlemler, çocuğun örselenmesine neden olmayacak şekilde okul ve kreş gibi mekanlarda gerçekleştirilecek. Yani çocuk teslim merkezleri hayata geçirilecek.

- İcra ve İflas kanununda yapılması öngörülen değişiklikler alacaklı ve borçlu arasındaki hassas menfaat dengesinin daha güçlü bir şekilde korunmasını sağlayacak niteliktedir.

- İcra sistemimizde mevcut olan hacizli malın mezat salonlarında satışına ilişkin uygulama kaldırılmaktadır. Bir başka önemli düzenleme ise borçluya hacizli malını satabilme imkanı tanınmasıdır.

# ak parti # paket # meclis # yargı # kanun # teklif # sistem # yargı paketi # AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal