Bakan Dönmez'den fahiş fiyatlar ve doğal gaz açıklaması!

Meclis'te bütçe maratonu devam ediyor. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez sunum yaptı. Dönmez, enerjideki fiyat artışının vatandaşa yansımaması için 2021'de 50-60 milyar liralık vergi alacağından vazgeçilmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Bakan Dönmez, 2021'de kara alanlarında yapılan 26 yeni keşifle yaklaşık 60 milyon varil petrol eş değeri rezervin Türkiye'ye kazandırıldığını belirtti.

Bakan Dönmez'den fahiş fiyatlar ve doğal gaz açıklaması!

Meclis'te bütçe maratonu devam ediyor.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2022 bütçe teklifi görüşüldü. Bakan Fatih Dönmez, komisyonda bir sunum yaptı. Dönmez, enerjideki fiyat artışlarına değindi:

- Bakanlığımız edilen toplam bütçe tutarı 7.707.842.000 TL'dir. 2021 yıl başından itibaren vatandaşlarımıza sunulan akaryakıt fiyatlarında ortalama %17 artış olmuştur.

- Küresel piyasalardaki fiyat artışlarının vatandaşlarımıza yansımasını önlemek adına, devletin 2021'de 50-60 milyar liralık vergi alacağından vazgeçmesi öngörülüyor.

Dönmez, doğal gazdaki küresel arz sorununa da dikkat çekti. Doğal gazda tek kaynağa bağımlılık oranımız düşürüldüğünü ve bu kış herhangi bir arz sorunu yaşanmasının beklenmediğini söyledi:

- 2021'de kara alanlarında gerçekleştirilen 26 yeni keşifle yaklaşık 60 milyon varil petrol eşdeğeri rezerv ülkemize kazandırılmıştır.

Dönmez, enerjide dışa bağımlılığı sıfırlamak ya da en aza indirmek için hidrokarbon varlığının artırılması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda, iki sismik araştırma ve üç derin deniz sondaj gemilerinden oluşan filonun arama çalışmalarına aralıksız devam ettiğini kaydetti:

- Deniz alanlarımızda millî gemilerimizle 15 adet sondaj tamamlanmıştır. Kara alanlarımızda ise 2021 yılı ilk dokuz ayında 99 adet arama, üretim ve tespit kuyusu açılmış olup, yaklaşık 224 bin metre sondaj yapılmıştır.

Bakanın ardından söz alan Meclis'teki nuhalefet partileri ise enerjideki zamlara yönelik eleştirilerini dile getirdi. CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ''Son 10 yılda 26 kez zam pompaya yansıtılıyor.'' dedi. Son 1 yılda benzine yüzde 22,5 zam geldiğini söyleyen Akın, vatandaşın alım gücü kalmadığına dikkat çekti.

# meclis # Fatih Dönmez # petrol # akaryakıt # enerji # doğal gaz # bütçe # rezerv # enerji fiyatları