Hükümet, Çiftçiyi Elektrikle Tehdit Ediyor

9 Mart’ta, Bakanlar Kurulunun Resmi Gazete’de yayımlanan yeni kararıyla birlikte, 2014 yılında sulama elektriği borcu olan üreticiler, bu borcu kapatmadıkları sürece artık tarımsal desteklemeden yararlanamayacaklar.

Hükümet, Çiftçiyi Elektrikle Tehdit Ediyor

Ülke genelinde, elektrik dağıtımının özelleştirilmesi sonrasında yaşanan ödeme sorunları birçok üreticiyi mağdur etti. Özellikle çiftçiler, dağıtımın özelleştirmesi öncesinde, ürünlerini sattıktan sonra elektrik borçlarını ödeme olanağından yararlanmakta iken, özelleştirme sonrasında firmaların aylık olarak tahakkuk eden elektrik faturaları ile karşılaşmaktalar. Mahsulünü kaldıramadan, eline nakit geçmeden sulama elektriğini ödeyemeyen üretici, kesilen elektrik yüzünden sulama da yapamadığı için, ürününü büyük ölçüde kaybetme tehlikesi yaşamaktalar.

Konuyla ilgili olarak TBMM ne soru önergesi veren CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, “elektrik dağıtım özelleştirmesinin ardından firmaları koruma derdine düşen hükümetin, çiftçiye bir kazık daha atarak, elektrik borcun varsa tarımsal desteklemeyi durdururum” demesinin hukuken hiçbir geçerliliği olmadığını sözlerine ekledi.

CHP Milletvekili Öz, ayrıca, geçtiğimiz günlerde yayınlanan İbrahim Kalın ile işadamı Abdullah Tivnikli arasında geçtiği iddia edilen ses kaydındaki “elektrik dağıtım firmalarının alacaklarının devlet eliyle karşılanması” uygulamasının, bu Bakanlar Kurulu kararıyla yeni bir boyut aldığını savundu.

Çiftçiye Elektrik Tehdidi

Vahim karar, özel dağıtım firmalarının tahsilatını hızlandırmak uğruna, mevcut durumda zaten nakit bulma ve destekleme sorunu yaşayan üreticimize destekleme ödemesini yapmama yönünde bir devlet tehdidini de içermektedir.

Meşhur Ses Kaydı Şimdi Daha Kritik

Ayrıca, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayınlanan, İbrahim Kalın ile işadamı Abdullah Tivnikli’ye ait 18.11.2013 tarihli ses kaydında ise, elektrik dağıtım firmalarının tahsilat sorunları görüşülmüştür. Bu ses kaydında, Recep Tayyip Erdoğan’ın Dicle Elektrik A.Ş’nin tahsil edemediği ve yüzde 60-70 oranında olduğunu iddia ettiği kaçak elektrik bedellerinin Ağustos 2014’e kadar devlet tarafından karşılanması yönünde talimat verdiği belirtilmiştir.

Şimdi bu kayda tekrar dikkat edelim ve yeni Bakanlar Kurulu kararıyla birlikte değerlendirelim…

Firmaların elektrik tahsilatı zararını karşılamak için devletin kasasını açanlar, iş üreticimize gelince kapıyı sonuna kadar kapatıyor; “ya elektrik borcunu ödersin ya da tarımsal desteklemeni keserim” diye resmen tehdit kararları alıyor.

Aydın Gergin

ulusalkanal.com.tr

# elektrik # hükümet # borç # çiftçiler # sulama