Erdoğan, ''güvenlikli bölge'' istedi, TSK uyardı

Ankara’da Suriye konusunun görüşüldüğü toplantıların ayrıntıları ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Cerablus’ta güvenlikli bölge kurulmasını istedi ancak Genelkurmay, Suriye, Rusya ve İran ile görüşülmeden yapılacak operasyonun sakıncalı olacağını söyledi. Uyarıları dikkate alan Dışişleri Bakanlığı, toplantının ardından Rusya ve İran ile görüşmelere başladı. Suriye ile temas ise an meselesi.

Erdoğan, ''güvenlikli bölge'' istedi, TSK uyardı

Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Suriye konusunun masaya yatırıldığı güvenlik zirvesinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin ABD desteğiyle oluşturmaya çalıştığı koridora karşı Ankara harekete geçti. Ak Saray’da yapılan toplantılarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’de IŞİD’in elinde bulunan Cerablus’ta güvenlikli bölge kurulMasını teklif etti.

Teklife Türk Silahlı Kuvvetleri temkinli yaklaştı. Böyle bir operasyon için önce uluslararası ortamın hazırlanması gerektiğini vurguladı. TSK, Suriye, Rusya ve İran ile görüşmelerin yapılarak bu ülkelerin ikna edilmesi gerektiğini belirtti. Askerler "Güvenlikli bölge Suriye’ye müdahale anlamı taşımamalı" dedi.

Ulusal Kanal’ın askeri kaynaklarından edindiği bilgilere göre, toplantıda güvenlikli bölgenin tehlikeleri değerlendirildi. Olası bir hamlede, IŞİD ve PYD’nin Türk askerine yönelik saldırısına karşı alınacak önemlerin artırılacağı kaydedildi. PKK'nın Türkiye içinde de ayaklanma benzeri eylemleri kışıkırtabileceği üzerinde duruldu.

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık uyarıları dikkate aldı. Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, önce Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ile görüştü. Ardından İran’ın Ankara Büyükelçisi ile bazı yetkililerle temasa geçti. Suriye ile Türk yetkililerin görüşüp görüşmediği henüz bilinmiyor ancak görüşmenin olabileceği ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Plana göre, güvenlikli bölge sadece Cerablus’u kapsamıyor. Özgür Suriye Ordusu’nun elinde bulunan Azez kasabası ve civarları da güvenlikli bölgeye dâhil ediliyor. Söz konusu alan yaklaşık 150 kilometre kare.

Öte yandan, Suriye yönetiminin Ayn El Arap’taki çatışmalar sonrasında Türkiye’ye bir teklif yaptığı da öğrenildi. Teklifte, Türkiye’den sınırlarını tamamen kapatması istendi, karşılığında PYD’nin bölgeden çıkarılması sözü verildi. Ancak Ankara bu teklifi reddetti.

ulusalkanal.com.tr