İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan Cammu ve Keşmir çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı BM Güvenlik Konseyi Kararları'na uyulmasının ve Cammu ve Keşmir’in nüfus bileşiminde değişiklik yapılmasına izin verilmemesinin önemine işaret etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan Cammu ve Keşmir çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından 20.05.2020'de açıklanan bildiride, Hindistan İşgalindeki Cammu ve Keşmir hakkında Hindistan'ın yeni aldığı Cammu ve Keşmir'de Hintlilere İskan ve Yerleşim Hakkı Verilmesi Hakkındaki Kararının uluslararası hukuka ve ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararlarına aykırı olduğu belirtilmiştir. Bu karar Keşmir'deki Müslüman-Hindu nüfus bileşimini değiştirmeye yöneliktir.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği ise bu konu hakkında, 5 Ağustos 2019’da alınan tek yanlı kararlar ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarınca anlaşmazlıklı bölge olarak tanınan Cammu ve Keşmir’in nüfus bileşimini değiştirmek ve halkın temel haklarını baltalamak için ardı sıra gelen önlemler hakkındaki gelişmeleri derin bir endişeyle izlendiğini belirtti.

Genel Sekreterlik, en son alınan ‘Cammu ve Keşmir’de İskan ve Yerleşim Hakkı Verilmesi Belgesi Hakkındaki 2020 Kanunlarının” temelsiz, uluslararası hukuka ve 122 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına aykırı olduğunu belirterek uluslararası kanunlara ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyulmasının öneminden bahsetti.

Cammu ve Keşmir için yapılan İslami Zirveleri ve Dışişleri Bakanları Konseyi kararlarını hatırlatan Genel Sekreterlik, Cammu ve Keşmir halkıyla olan dayanışmasını yeniden teyit etti. Aynı zamanda uluslararası topluluğa Cammu ve Keşmir meselesini ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve Keşmir halkının isteklerine göre çözmesi için çağrıda bulundu.

# pakistan # keşmir # Cammu # islam işbirliği teşkilatı