Öz ve Kara hakkında 'difüzyon mesajı'

Yurt dışına kaçarak kayıplara karışan kumpas savcılarının yakalanması için harekete geçildi. Başsavcılık bakanlıktan firari savcılar için iade anlaşması bulunan ülkelerin bilgilendirilmesini istedi. Ermenistan’dan ise Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkında "bilgimiz yok" açıklaması geldi.

Öz ve Kara hakkında 'difüzyon mesajı'

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı yurt dışına kaçan F tipi savcıların yakalanabilmesi harekete geçti.

Eski kumpas savcıları Zekeriya Öz ve Celal Kara için Adalet Bakanlığı’na difüzyon mesajı gönderildi. Mesajda F tipi savcılar hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldığı vurgulandı.

Başsavcılık; bu durumun Türkiye ile suçluların iadesine yönelik sözleşmesi bulunan ülkere bildirilmesini talep etti. Difüzyon mesajı; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, kaçak şahıslar hakkında kırmızı bülten çıkarılana kadar, ikili anlaşma bulunan ülkelerin interpollerini bilgilendirme amaçlı kullanılıyor.

Yıllarca Cumhuriyeti hedef alan kumpaslarda rol alan Zekeriya Öz ve Celal Kara, 10 Ağustos’u 11 Ağustos’a bağlayan gece sabaha karşı Sarp Sınır Kapısı’ndan ükeyi terk ederken kameralara yakalanmıştı.

Artvin Valisi Kemal Cirit yüzlerini kameralardan saklayarak sınırdan geçen savcıların Gürcistan üzerinden Ermanistan’a geçtiğini söylemişti. Ermenistan Ulusal Güvenlik Teşkilatı Basın Bürosu ise Ermeni basınının soruları üzerine, konu hakkında bilgimiz yok dedi.

Hakkındaki yakalama kararı nedeniyle Gürcistan’ın Batum kentinde firari olan Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk ise kaçak savcıların Ermenistan’a değil Ukrayna’ya geçtiğini öne sürdü.

Yakalama kararı bulunan diğer F tipi savcı Mehmet Yüzgeç de kayıplara karıştı. Cep telefonunu almadan ikametini terk eden Yüzgeç’in nerede olduğuna dair henüz bir bilgi edinilemedi.

DİFÜZYON MESAJI NEDİR?

“Difüzyon Mesajı” ise kırmızı bülten çıkartılması zaman aldığından, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla, kaçak şahısların yakalanması için, kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde, ilgili ülke interpolü tarafından diğer ülke interpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazılarıdır.

# Zekeriya Öz # Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı # celal kara