Meclis'te koalisyon provası!

Meclis'te yemin töreninin ardından ilk iş yeni Meclis Başkanını seçmek olacak. Koalisyon provası olacağı belirtilen seçimler için partilerin adayları da konuşulmaya başlandı. Ancak hiçbir partinin sandalye sayıları ilk üç turda sonuç almalarına yetmiyor. Bu durumda Meclis başkanlığı seçimlerindeki tutumlar, koalisyon için de prova olacak.

Meclis'te koalisyon provası!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 25'inci dönem milletvekillerinin yemin töreninin ardından ilk iş yeni meclis başkanını seçmek olacak.

258 milletvekili bulunan AK Parti, 132 milletvekili bulunan CHP ve 80'er milletvekili bulunan MHP ve HDP'nin sandalye sayıları ilk üç turda sonuç almalarına yetmiyor. Bu nedenle partilerin Meclis Başkanlığı seçimlerindeki tutumu, koalisyonun da hem provası hem de işareti olacak.

AKP'de Nabi Avcı, Mustafa Şentop, Ayşenur Bahçekapılı, CHP'de Haluk Koç, Deniz Baykal, Erdoğan Toprak, MHP'de Murat Başesioğlu ve Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Meclis başkanlığı adaylığı için adı geçiyor. HPD'nin adayı ise Dengir Mir Mehmet Fırat.

Seçimlerin ilk iki tur oylamasında meclis üye tam sayısının üçte ikisinin oyunu yani 367'yi bulmak gerekiyor. Ancak partilerin hiçbirinin 367 milletvekili bulunmuyor. Bu durumda AKP-CHP ittifakı ihtimal dahilinde.

Üçüncü turda üye tam sayısının salt çoğunluğu yani 276 oy aranacak. Adayların son tura kalması için ya AKP ile bir muhalefet partisi ya da 3 muhalefet partisinin ittifakı gerekli.

Son turda ise en fazla oyu alan iki aday yarışacak. En fazla oyu alan day başkan seçilecek.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # koalisyon # meclis