Cumhuriyet tarihinin en büyük skandalı

AKP ve Cemaat arasındaki kavga 2013 son ayında bakanlara uzanan rüşvet operasyonuyla en keskin halini aldı. Cemaat'in devlet kadroları soruşturmaları genişletirken Erdoğan, karşılık olarak Polis ve yargıda temizliğe giderek yanıt verdi

Cumhuriyet tarihinin en büyük skandalı

2013'e damga vuran AKP-Cemaat kavgası yılın son ayında AKP'li bakanları istifaya götüren yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla zirveye ulaştı. Hemen ardından gelen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da şüpheliler arasında yer aldığı ikinci soruşturma adeta bir yargı krizine dönüştü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 17 Aralık günü düğmeye basılan operasyonda aralarında eski Bakanlar Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar'la birlikte iş adamları Reza Zarrab, Ali Ağaoğlu, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de bulunduğu 71 kişi yolsuzluk ve rüşvet suçlamasıyla gözaltına alındı.

Çelik kasa ve para dolusu ayakkabı kutusu

Barış Güler'in evinden çıkan 1.2 milyon dolar ve yatak odasında bulunan 6 çelik kasa ile para sayma makinasının yanı sıra, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın evindeki kütüphanede, ayakkabı kutuları içerisinde bulunan 4,5 milyon dolar operasyonun simgesi oldu.

Gözaltına alınan ve daha sonra mahkemeye çıkarılan şüphelilerden işadamı Reza Zarrab 'rüşvet vermek, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan 'rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek’, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ise 'rüşvet almak' suçlarından toplam 24 kişiyle birlikte tutuklandı.

Bakan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ve Ali Ağaoğlu ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise serbest bırakılanlar arasında yer aldı.

Bakanlara milyonlarca dolar rüşvet iddiası

Soruşturma dosyasında iş adamı Reza Zarrab'ın karşılaştığı bürokratik sorunları çözmek için bakanların oğulları aracılığıyla bakanlara rüşvet verdiği ileri sürüldü. Milyonlarca dolar rüşvet aldıklarının teknik takibe takıldığı iddia edilen ve buna ilişkin telefon görüşmeleri ortaya çıkan bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar tepkiler sonucunda istifa etmek zorunda kaldı.

Başbakan'a uzandı

Soruşturma dosyasında Başbakan Tayyip Erdoğan'la ilgili iddialar da yer aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) iş adamı Ali Ağaoğlu'na yapılmasına izin vermediği imar planı için Başbakan Erdoğan'ın devreye girdiği öne sürüldü. İddiaya göre; Erdoğan’ın eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a verdiği talimat doğrultusunda arazi “özel proje alanı” olarak ilan edildi. Soruşturma dosyasına girdiği iddia edilen Ağaoğlu’na ait telefon görüşmelerinde Erdoğan’dan “Büyük patron” olarak bahsedilmesi dikkat çekti.

Başbakan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRGEV'e (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı) de 3 milyon dolar rüşvet aktarıldığına ilişkin iddiaların da soruşturma dosyasına girdiği ileri sürüldü.

Aydınlık

# cemaat # operasyon # süleyman aslan # yolsuzluk ve rüşvet # halk bankası # reza zarrab # barış güler # abdullah oğuz bayraktar