ABD'de Trump için yargı hazırlığı

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın 6 Ocak Washington olaylarıyla ilgili olarak senatodaki görevden alma davası, 8 Şubat haftasında başlayacak. 20 Ocak töreni için başkente getirilen Ulusal Muhafızların otoparkta sabahlaması ise tepki çekti. Yeni First Lady muhafızların gönlünü almak için bisküvi dağıttı.

ABD'de Trump için yargı hazırlığı

Yeni Washington yönetimi 20 Ocak'ta başkanlığı resmen devreden Donald Trump'a karşı 6 Ocak olayları ile ilgili dava süreci hazırlığında.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, dün akşam Cumhuriyetçilerle anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Trump'a hukuk ekibini örgütleme ve savunma hazırlaması için şans tanınacağını duyurdu.

Azil davasının 8 Şubat haftasında başlaması öngörülüyor. ABD Senatosu'nda yapılan görüşmede Trump, 6 Ocak Kongre baskını ile suçlu bulunmuştu.

Eğer yargı süreci başlarsa ülke tarihinde ilk kez eski bir ABD başkanı, görevden ayrıldıktan sonra bu tür suçlamalarla karşılaşacak.

Yeni Biden yönetimi ve Senato'daki Demokratların hedefi Trump'ı mahkum ederek bir kez daha göreve gelme yolunu kapatmak.

Konuya ilişkin Cumhuriyetçi Parti'den isimlerden fire olup olmayacağı merak konusu. 20 Ocak'taki veda konuşmasında bir şekilde geri döneceğini söyleyen Donald Trump ABD yasalarına göre 4 yıl daha başkan olma şansı bulunuyor.

Ülkedeki bir diğer tartışma konusu ise Ulusal Muhafızların otoparklardaki bu görüntüsü oldu. Kongre Binası'nda uyurken çekilen fotoğraflardaki muhafızlar yoksul ABD'lilerden oluşuyor. Çok sayıda Latin kökenli Amerikalının yer aldığı muhafızlar aslında başka işlerde çalışıyor ve sadece görev zamanı kamuflaj giyiyor.

ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden eleştirilerin ardından, birliğin komutanını arayarak özür diledi. First Lady de muhafızlara bisküvi dağıtarak teşekkür etti:

''Beni ve ailemi güvende tuttuğunuz için hepinize şahsen teşekkür etmek amacıyla bugün buraya gelmek istedim''

# abd # amerika # trump # Biden # washington # senato # yargı # Muhafız