AGİT’ten referandum açıklaması geldi

AGİT gözlemcilerinin anayasa referandumu ile ilgili ilk raporu hazır. Yapılan açıklamada, "YSK'nın mühürsüz pusulalar hakkındaki kararı kanunla çelişkili" ifadesi kullanıldı. Ayrıca, referandumda "evet" ve "hayır" taraflarının "eşit olmayan koşullarda" yarıştığı belirtildi. Amerika ve Avrupa Birliği'nin beklediği esas rapor ise daha sonra açıklanacak.

AGİT’ten referandum açıklaması geldi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşikilatı referandum ile ilgili ön raporunu açıklandı. Heyet tarafından düzenlenen basın toplantısında çarpıcı tespitler yer aldı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun mühürsüz pusulaları geçerli sayması raporda öne çıktı. YSK'nın bu kararı için "kanunla çelişkili" denildi.

AGİT'İN REFERANDUM RAPORU

- YSK'nın mühürsüz pusulalar kararı önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı ve kanunla çelişkili.

- Anayasa referandumu uluslararası standartlara uyumun gerisinde kaldı.

- Oy sayım prosedüründe son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı.

Yüksek Seçim Kurulu kararlarına yargı yolu kapalı. AGİT konu hakkında bir ayrıntı paylaştı. "İtirazlar yapılsa da oturumlar kapalı olacak, sonuçlar yayımlanmayacak. Dolayısıyla hakim ve savcıların referandum sürecinde baskılanmasının yargı bağımsızlığı üzerinde etkili olduğu görülüyor" denildi.

Sunulan raporda mühürsüz pusulalarla hukuk dışı kullanılan oyların yanı sıra kampanyalardaki eşitsizliğe de dikkat çekildi.

AGİT'İN REFERANDUM RAPORU

- Anayasa referandumu eşit olmayan bir ortamda yapıldı.

- İdari kaynaklar "evet" kampanyası lehine uygunsuz olarak kullanıldı.

- Tarafların medyada eşit şekilde yer almasına izin verilmedi.

- YSK'nın tarafsız içeriği engelleme yetisi ortadan kaldırıldı.

- Hukuki altyapı demokratik bir süreç için yetersizdi.

26 ülkeden 126 parlamenter, görevli, uzun dönemli gözlemci ve uzman görevli tarafından hazırlanacak olan esas rapor daha sonra açıklanacak. Amerika ve Avrupa'nın gözü ise esas rapora çevrilmiş durumda.

ulusalkanal.com.tr

# agit # referandum2017 # agit raporu