İlk ziyaret İran'a

Irak'ta Maliki sonrası Başbakanlık görevine gelen Haydar el-İbadi ilk yurtdışı ziyaretini İran'a yaptı. El İbadi, İran dini lideri Hameney ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ayrı ayrı görüştü. Görüşmelerden çıkan ortak vurgu ise IŞİD konusunda İran'ın sonuna kadar Irak hükümetinin yanında olacağının söylenmesi oldu.

İlk ziyaret İran'a

Göreve başlayan Irak Başbakanı Haydar El- İbadi ilk yurt dışı ziyaretini İran'a yaptı.

El İbadi, İran Dini Lideri Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüştü. Her iki görüşmede de İran'ın liderleri IŞİD konusunda Irak'ın yanında olacaklarını vurguladı.

El İbadi- Hamaney görüşmesinde konuşan Hamaney, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi hükümetini de tıpkı diğer Irak hükümetlerini olduğu gibi destekleyeceklerini belirtti.

Hamaney, IŞİD’le mücadele konusunda söylenen şeyleri dürüst bulmadıklarını ve bu konunun sadece bölge ülkeleri tarafından çözülebileceğini söyledi.

Irak'ta tüm etnik ve mezhebi kesimlere yer vermesinin doğru bir politika olduğunu vurgulayan Hamaney, birlik ve bütünlüğe aykırı adımların Irak'ın yararına olmayacağını belirtti.

El İbadi'yi İran Cumhurbaşkanı Ruhani de kabul etti. Ruhani, yaptığı açıklamada "IŞİD konusunda sonuna kadar Irak ordusu ve halkının yanındayız" dedi.

Ruhani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına rağmen IŞİD gibi terörist gruplara yapılan yardımların engellenmesi konusunda "somut adım atılmadığını" savundu.

Bölge meselelerinin birbiriyle bağlantılı bir bütün olduğunu vurgulayan Ruhani, bölge ülkelerinin, uyum ve birlik içerisinde terörizmle yüzleşerek bu oluşumun kökünü kazıyabileceğini kaydetti.

Görüşmlerde enerji, konut ve inşaat alanlarında işbirliklerinin ele alınacağı belirtildi.

Yakup Aslan/Tahran

ulusalkanal.com.tr

# ırak # iran # Maliki # ibadi