Dünya turu yapan İtalyan Franco Dubini İstanbul'u keşfediyor

35 ülkede kısa film çeken İtalyan yönetmen Franko Dubini, şu sıralarda İstanbul'u keşfediyor. 2 haftadır İstanbul'da bulunan yönetmen, Türk kültürüne ilişkin kapsamlı belgesellere imza atmak istiyor. Dubini, ''En büyük hedefim ön yargıları yıkmak ve dünyadaki farklı kültürleri keşfetmek'' diyor. Genç yönetmen, Endonezya'daki kahve üreticilerinden, Yunanistan'daki mültecilerin zorlu yaşamına kadar birçok farklı alanda belgeseller çekti.

Dünya turu yapan İtalyan Franco Dubini İstanbul'u keşfediyor

''Üniversiteden ayrıldım, biraz para biriktirdim. Banyoları temizledim para kazanmak için''... İtalyan kısa film yönetmeni Franco Dubini, hayallerinin peşinden nasıl gittiğini bu sözlerle ifade ediyor.

23 yaşında ''hayatımın tutkusu'' dediği belgesel-film yönetmenliğine başlayan Dubini, bugüne kadar tek başına 35 ülke gezdi.

Genç yönetmen hikayesini ''Sanatçılar ve farklı kültürler üzerine insan hikayeleri çekmeyi ve anlatmayı seviyorum'' sözleriyle özetliyor. Dubini, ''Bunun için İstanbul’a gelmek bir zorunluluktu'' diyor.

Dubini, haziranın başında babasıyla İstanbul'a geldiğini belirterek ilk izlenimlerini anlattı:

- İstanbul yüzyıllardır dünyanın merkezi. Çok hareketli bir yer. Asya ve Avrupa bir tarafta. Buradaki enerjiyi hissediyorsun. İstanbul inanılmaz bir Avrupa şehri. Avrupa’nın her yerinden insanlarla rahatlıkla karşılaşabilirsiniz. Burada İtalya’dan çok kişiyle karşılaştım. Tüm bunlar beni Avrupa’daymışım gibi hissettiriyor. Kültür çok zengin. Yemek kültürü inanılmaz. Farklı kültürlerden lezzetler bulmak mümkün. Türk mutfağı olduğu gibi İtalyan yemekleri de bulabilirsiniz.

''En büyük hedefim önyargıları yıkmak ve farklı kültürleri keşfedip anlatmak'' diyen İtalyan yönetmen, sorunun kaynağını şu sözlerle açıklıyor:

- En büyük hedefim ve benim için önemli olan önyargıları yıkmak. Yolculuk etmeyen insanlar bilgileri sadece televizyonlarda görüyor, gazetelerden okuyor. Bundan korkuyorum. Biz bu dünyadan korkmamalıyız.

İstanbul'daki gözlemlerini her gün ilgi çekici kısa videolarla sosyal medyadan paylaşan Dubini, uzun metraj belgeseller yapmak için de çalışmalarına devam ediyor.

# istanbul # Sanatçı # avrupa # italya # sanat # yönetmen # italyan # dünya turu