Sigara kullananlar dikkat! Koronavirüs sigara kullananları etkiliyor

Tüm dünyada yayılan koronavirüs nedeniyle vatandaşlar her türlü önlemi almak için araştırmalarını çoğalttı. Kişilerin en uzak durması gereken şeyin ise sigara olduğu ortaya çıktı.

Sigara kullananlar dikkat! Koronavirüs sigara kullananları etkiliyor

Koronavirusler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.

Coronaviruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa, Beta, Gama ve Delta Coronaviruslar. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler.

Hastalığın başlangıcındaki ilk kaynak olarak Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı satılan vahşi hayvanlar düşünülmekle birlikte, insandan insana ve sağlık merkezlerinde bulaşma bildirilmiştir. Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığı düşünülmektedir. Virus hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların kontamine ettiği yüzeylerden (göz, ağız, burun mukozasına temasla) bulaşabilir. Asemptomatik kişiler solunum yolunda virus taşıyabilir, ancak esas bulaşma hasta bireylerden olmaktadır.

Coronaviruslar genel olarak dış ortam dayanıklılığı olmayan virüslerdir, Ancak bugün için COVID19’un bulaştırıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.

Koronavirüse yakalanan kişilerin direkt olarak üst solunum yollarına etki etmesi ile kişilerin sigara kullanmıyor olması bu hastalıkla mücadele etmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sigara içiminin azaltılması değil tamamiyle bırakılması gerekmektedir. Akciğerleri etkileyen sigara, akciğere verdiği zarar nedeniyle üst solunum yolları hastalıklarının önünü açmaktadır.

ulusal.com.tr

# koronavirüs # sigara # akciğer