AK Parti'den 11 maddelik ''mini infaz'' teklifi

AK Parti, 11 maddelik ''mini infaz'' teklifini Meclis’e sunmak için çalışmalarını tamamladı. Teklifte 15 yaşından küçük çocuğu olan ve cezası 10 yıldan az kadın hükümlüler cezaevine girmeyecek. Hâlen cezaevinde çocukları ile kalan kadınların yasa çıktıktan sonra infazları ertelenecek. Teklifte cezaevlerindeki hak ihlalleri iddialarına yönelik düzenlemeler de yer aldı.

AK Parti'den 11 maddelik ''mini infaz'' teklifi

Kadın hükümlülerin infazlarıyla ilgili yeni adımlar atılacak. Nakil araçları izlenecek, cezaevlerindeki görüşlerin süresi artırılacak.

AK Parti 4’üncü yargı paketinin yanı sıra 11 maddelik bir ''mini infaz'' teklifini Meclis’e sunmaya hazırlanıyor. AK Parti'nin hukukçu milletvekillerinin hazırladığı teklif taslağı ile 15 yaşından küçük çocuğu olan kadın hükümlülerin infazı ertelenecek. Böylece, çocuklar anneleri ile birlikte cezaevine girmeyecek.

İnfaz erteleme için 10 yıldan az ceza alınmış olması ve çocuğun babasının ölmüş ya da cezaevinde bulunması şart olacak. Çocuk 15 yaşını doldurduktan sonra, kadın hükümlü yeniden cezaevine dönecek.

Hâlen cezaevinde çocukları ile kalan kadınların, yasa çıktıktan sonra infazları da ertelenecek.

AK Parti’nin taslağında, cezaevlerindeki hak ihlalleri iddialarına yönelik düzenlemeler de bulunuyor. Buna göre, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin işleyişlerini yerinde görmek, incelemek ve tespitlerini rapor hâline getirmek için oluşturulan izleme kurullarının yetkileri genişletiliyor.

İzleme kurulunun, hükümlüyü, cezaevi dışında bulunabileceği adliye, hastane ve cezaevi nakil araçları gibi yerlerde de inceleme yetkisi olacak. Böylece zaman zaman, hükümlülerin nakil aracında, hastanede veya adliyede ''Hak ihlaline'' uğradığı iddialarının önüne geçilecek.

Öte yandan taslağa göre, maddi durumu yetersiz mahkûmlar ile çocuk hükümlülerin nakil masrafları devlet tarafından karşılanacak. Cezaevlerindeki ziyaret süresi de bir saatten 1 buçuk saate çıkarılacak.

Daha önce gündeme getirilen ancak muhalefetin itirazı üzerine geri çekilen bir düzenleme de teklifte yer aldı. Buna göre, tutuklu ya da hükümlülerin mektup ve görüşmelerinin kayıt almasını öngören ve e-posta yoluyla iletişim sağlayan düzenleme de yeniden teklife konuldu.

# ak parti # infaz # ceza # cezaevi # kanun # hükümlü # yasa # hukuk # hak ihlali # yasa teklifi