İthal et tartışmaları

Yüksek kırmızı et fiyatlarını düşürmek için önerilen et ithalatına meslek odaları ve üreticiler tepkili. İthal etin kalıcı bir çözüm olmadığını söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği , besi hayvanı ve yem fiyatları düşerse, karkas et fiyatlarının düşeceğini belirtiyor.

İthal et tartışmaları

Kilosu 50 lirayı aşan kırmızı et fiyatları el yakıyor. Fiyatları düşürmek için ithal et önerisine meslek odaları sıcak bakmıyor. Çünkü ithal et uzun vadede kalıcı bir çözüm anlamına gelmiyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliğine göre kalıcı çözüm ithal ette değil üretimin desteklenmesinde.

Birlik, üretimin artığına dikkat çekiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "ette ithalat lobilerine en güzel cevabı üretimdeki artışın" verdiğini söylüyor.

Ziraat Odaları Birliği'nin verilerine göre 2013 yılında 996 bin 155 ton, 2014 yılında 1 milyon 8 bin 272 ton olan kırmızı et üretimi, Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde 1 milyon 77 bin 211 tona çıktı.

2015 yılının ilk üç ayında yüzde 13,8 artan kırmızı et üretimi, ikinci üç ayda yüzde 19,9 artışla 261 bin 871 tona yükseldi. Üretimin 229 bin 549 tonunu sığır eti, 24 bin 653 tonu koyun eti, 7 bin 468 tonu keçi eti, 201 tonunu manda eti oluşturuyor.

Üretimdeki ivmenin yükseldiğini belirten Bayraktar, "Et ithalatı çiftçimizin, üreticimizin en büyük korkusudur. Ülke yararına da değildir. Besi hayvanı ve yem fiyatları düşerse, et fiyatları da geriler” dedi.

İthal et tartışmaları paylaşan: ulusalkanalulusalkanal.com.tr

# İthal et # kırmızı et