Cumhuriyet Viyana’da çoşkuyla kutlandı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Cumhuriyet 29 Ekim’in hafta içine gelmesinden dolayı 27 Ekim’de çoşkuyla kutlandı. Avusturya Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Atatürk Kültür Merkezi lokalinde yapılan kutlamaya Türkiye Cumhuriyeti Viyana Başkonsolosu, Azerbeycan Büyükelçisi ve özellikle gençlerden oluşan yoğun katılımın olduğu gözlendi.

Cumhuriyet Viyana’da çoşkuyla kutlandı

Kadim Ülker/ Viyana

Cumhuriyet şehitleri anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlama, ilk okul öğrencisi Asya Genç’in topluluğa okuttuğu Andımız ile devam etti. Asya Genç’in okuttuğu Andımız miasfirler arasında duyulu ve çoşkulu anlar yaşattı.

Andımız okunduktan sonra AADD başkanı Dr. Murat Y. Barlan bir konuşma yaptı. AADD başkanı Dr. Barlan “Cumnhuriyet yıkıcılarının zifiri karanlık döneminde” , “ BOP Eşbaşkanının ‘Türk mülliyetçiliğini ayaklar altına aldım’ ifadesinden sonra” ve “Azeri bayrağının toplanıp çöpe atıldığı, Türk bayrağının ise suç alleti” olarak, “ Andımız’ın yasaklandığı dönemde Cumhuriyet’i kutlamanın önemi daha da artmıştır” sözlerini seçtiği görüldü.

Konuşmasında “Benim de benliğimi borçlu olduğum Cumhuriyet’i malesef Atatürk ilke ve devrimlerinin kaldırıldığı bir dönemde kutluyoruz” ifadesini kullandıktan sonra, kutlama sunumunu yapan gençlerin başlarında kalpak bulunduğuna dikkat çekti. Dr Barlan’ın konuşmasında “Bu kalpak anti emperyalist ve tam bağımsız Türkiye’nin sembolüdür, kabul edin ki benim ve dernek yönetim kurulu üyelerinin hepsinin kafasında kalpak vardır” sözleri dikkat çekti. “Kafamızda kalpağın olmasının başka bir anlamı ise bir mesajdır, bu mesaj da bizlerin Mustafa Kemal’in askerleri olduğudur” sözleriyle konuşmasına devam etti.

“Kafamızda kalpak elimizde Nutuk, GençliğeHitabe ve Bursa Nutku rehberi olan bizler Mustafa Kemal’in askerleri olarak Cumhuriyet’in kazanımlarının kolay elde edilmediğini” ve onları savunacaklarını ifade eden sözlerle konuşmasına devam etti.

Sözlerini “Ne mutlu Türk’üm diyene” ile bitiren Dr. Barlan’ın konuşması yoğun katılımın görüldüğü kutlamada şiddetli alkışlarla cevap buldu.

Daha sonra AADD gençlik kolu başkanı Pamir Keske bir konuşma yaptı. Keske konuşmasında büyük bir özveri ile kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkacaklarını dile getirdi. Cumhuriyet’in 90. yılını kutlandığını ifade eden Keske, “Türkiye Cumhruiyeti ilelebet payidar kalacaktır” dedi.

AADD gençlik kolu başkanı Keske’nin konuşmasından sonra Viyana’da bu senenin eylül ayının son günlerinde göreve başlayan T.C. Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay da bir konuşma yaptı. Cumhuriyet’in 90. Yılını kutlayan Atay, Avusturya’da Türk izinin kalmasının önemi üzerinde durdu. Bunun için özellikle “gençlerin eğitim ve öğrenimleri önemlidir” dedikten sonra da “gençlerin eğitimlerine her türlü desteği vermeye hazır” olduğunu dile getirdi.

Başkonsolosun konuşmasında sonra ise AADD gençlik tiyatro grubu, gençlerin eğitim ve öğrenimlerinin önemine vurgu yapan bir skeç oynadılar. Skeçde öğrenimin kolay olmadığına dair ön yargılara Atatürk’ün çocukluktan başlayan yaşadığı zorlukların anlatılarak cevap verildiği dikkat çekti.

Daha sonra ise AADD gençliği kendilerini bir skeç ile eleştirerek, Gençliğe Hitabeyle belirtilmiş kıtaslara özümseyip, uygulmaya koyacaklarını ifade ettikten sonra hitabeyi okudular.

Gençliğe Hitabe’nin seslendirlmesinden sonra Son Dakka grubunun konseri ile Cumhuriyet kutlaması devam etti.

Wiener Neustadt ADD’de kutladı

Viyana’nın yakınlarında bulunan Avusturya’nın diğer bir kenti Wiener Neustadt kentinde de Cumhuriyet Bayramı kutlandı. Kutlamada Wiener Neustadt ADD başkanı Ufuk Can ve yönetim kurulu üyesi Efendi Şimşek birer konuşma yaptılar. Şimşek konuşmasında yasaklanan Andımız’ın “doğruyum, çalışkanım, küçükleri sevmek, büyükleri saymak ” gibi değerleri Atatürk ve Kuran’ı Kerim’den alıntılarla açıkladığı görüldü. Konuşmalar sonrasında dernek saz grubu küçük bir konser verdi.

ulusalkanal.com.tr

# cumhuriyet # nutuk # kutlama # viyana # gençliğe # hitabe