Charlie Hebdo'nun kirli geçmişi

Hz. Muhammed'e saldıran karikatürleriyle tüm İslam dünyasının tepkisi çeken Charlie Hebdo'nun geçmişi oldukça kirli. Fransa'da Arap ve Müslüman Dünyası Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Direktörü François Burgat, derginin çelişkilerini ortaya koydu. Burgat, yayın hayatına "Hara Kiri" adıyla başlayan Charlie Hebdo'nun daha önce yasaklandığını söyledi.

Charlie Hebdo'nun kirli geçmişi

Charlie Hebdo... Fransız dergisi Hz. Muhammet karikatürleriyle tüm İslam dünyasının tepkisini çekti. Derginin kirli geçmişini ise Fransız siyaset bilimci François Burgat anlattı.

Fransa'da Arap ve Müslüman Dünyası Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Direktörü Burgat, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürler yayımlayarak uluslararası krize neden olan Charlie Hebdo dergisinin kirli geçmişini ve çelişkilerini ortaya koydu.

Charlie Hebdo'nun ilk yayın hayatına başladığında "Hara Kiri" olarak adlandırıldığını aktaran Burgat, derginin aslında bu ismiyle uyumlu karikatürler yayımladığını ifade etti.

Burgat, Hara Kiri'nin dönemin Fransa Cumhurbaşkanı General De Gaulle'ün (Dö Gol'ün) ölümüne dair bir karikatür yayımlaması üzerine Fransız yargısının Kasım 1970'te derginin yayın hayatına son verdiğini hatırlattı.

O dönemde ayrıca "Hara Kiri" isminin kullanılması da yasaklandı. Dergi ekibi Fransız yargısının General De Gaulle'ün ismine verdikleri kutsallığı kırmak ve yasağı bozmak için yeni kurdukları dergiye "Charlie" adını verdi. Burgat, "Hara Kiri'nin De Gaulle'e küfretmesini yasaklayan aynı Fransız devleti, bugün Charlie'nin Müslümanların Peygamberine hakaretini teşvik ediyor." yorumunu yaptı.

Fransız Derginin kirli geçmişinde sadece İslamiyet karşıtı yayınlar da yok. Charlie Hebdo, ülkelerin başına gelen felaketlerle ilgili daha önce tepki çeken çizimler yaptı.

Fransız dergi RusyaKızıl Ordu korosunun uçak kazasında hayatını kaybeden 68 üyesinin uçağın düşme anını çizdiği karikatür ile tepki çekmişti. Altyazı da "Koronun repertuarı genişliyor" ifadelerine yer verilmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için de "Kötü haber, orada yokmuş" ifadeleri kullanıldı.

Yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiği depremi "İtalyan usulü deprem" başlığıyla karikatürleştiren Charlie Hebdo, depremde ölen ve yaralananları makarna çeşitlerine benzetti.

Haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo’nun kapağında yayımlanan çizimde Belçikalı şarkıcı Stromae, popüler şarkısı "Nerdesin baba?"yı söylerken resmediliyor. Bu sırada patlamadan parçalanmış kol ve bacaklar "Burdayım" diyor. Stromae'nin babası, aynen kapakta resmedildiği gibi Ruanda katliamında/soykırımında öldürülmüştü.

# rusya # fransa # arap # Charlie Hebdo # dergi # Müslüman # Kızıl Ordu