Heyelan nedeniyle evler tahliye edildi

ZONGULDAK'ta, sağanak yağmur nedeniyle 3 farklı yerde heyelan meydana gelirken, 6 ev tedbir amacıyla boşaltıldı. Gece saatlerinde hızı 60 kilometreyi aşan fırtına nedeniyle de bir evin çatısı uçtu.

Heyelan nedeniyle evler tahliye edildi

ZONGULDAK'ta, sağanak yağmur nedeniyle 3 farklı yerde heyelan meydana gelirken, 6 ev tedbir amacıyla boşaltıldı. Gece saatlerinde hızı 60 kilometreyi aşan fırtına nedeniyle de bir evin çatısı uçtu.

Kentte yüksek kesimlerde tipi şeklinde yağan kar, şehirlerarası yollarda ulaşımı aksattı. Özellikle İstanbul yolunun Zonguldak ile Ereğli arasındaki bölümünde ulaşım zaman zaman durdu. Sabah saatlerinde kayan araçlar nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu. Sürücüler, Karayolları ekiplerinin kar temizleme ve tuzlamada yetersiz kaldığını söyledi. Kar nedeniyle kentte 102 köy yolu da ulaşıma kapandı.

Kent merkezinde ise sağanak yağmur ve fırtına etkili oldu. Yağmur nedeniyle toprağın yumuşaması sonucu 3 farklı yerde heyelan meydana geldi. Asma Mahallesi'nde 2 katlı evin bahçesinde toprak kayması sonucu çevredeki 3 ev, AFAD tarafından tedbir amacıyla boşaltıldı. 2 ev, Birlik Mahallesi'ndeki heyelan nedeniyle boşaltılırken, 1 ev de Kilimli İlçesi'nde oluşan heyelanda tahliye edildi.

İl genelinde 6 evi tahliye ettiklerini belirten AFAD Müdürü Ahmet Güngör, "Evler heyelanlar nedeniyle riskli durumda. Biz herhangi bir can kaybı yaşanmaması için evleri tahliye ettik. Evlerde yaşayan ailelerin bazıları yakınlarının yanına, bazıları da Valilik tarafından Öğretmenevi'ne yerleştirildi. Mühendislerimiz heyelan bölgelerinde inceleme yapıyor" dedi.

Evinin yanında heyelan meydana gelen 70 yaşındaki Şaziye Ada, her yağmur yağdığında benzer olaylarla karşılaştıklarını, artık yağmurlu havalarda evde oturmaktan korktuklarını söyledi. Ada, "Evlerin üzerine heyelan oldu. Aileler evleri boşalttı. Yollara duvar çekilmesi lazım. Çok zor durumdayız. Her yağmurda 'heyelan olacak mı?' diye düşünüyoruz. Çok dar durumdayız" dedi.

Gece saatteki hızı 60 kilometreyi aşan fırtınada ise Terakki Mahallesi'nde Yusuf Gülay'a ait 3 katlı evin çatısı uçtu. Evin yanındaki demir elektrik direği de devrildi. Fırtına, öğle saatlerine doğru etkisini kaybederken, şiddetli rüzgar etkili oldu. Saatteki hızı 30 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle Zonguldak Limanı'nda dev dalgalar oluştu. Dalgakıranlara çarparak yükselen dalgalar liman içine kadar geldi.

Gürkay GÜNDOĞAN/(DHA)

# tahliye # heyelan # tahliye oldu