Türkiye ve Rusya'dan Haseke'de ortak devriye

ABD'nin Suriye'deki planlarına karşı mücadele devam ediyor. Türk ve Rus ordusu, Haseke'de devriye faaliyeti yürüttü. Sözde Rojava bölgesinin başkenti Ayn İsa'da ise son bir ayda çatışmalar şiddetlendi. TSK ve ÖSO güçleri bu bölgedeki PKK hedeflerini yoğun ateş altına alıyor. Rusya, terör örgütünün başkent olarak gördüğü bölgeyi Şam'a devretmesi için baskı yapıyor.

Türkiye ve Rusya'dan Haseke'de ortak devriye

Türk ve Rus askerleri Suriye'nin Haseke vilayetinde ortak devriye görevi yaptı. Toplam 5 yerleşim biriminde yasa dışı silahlı grupların bulunup bulunmadığını kontrol edildi.

Devriye Soçi mutabakatı kapsamında gerçekleşti. Bilgiyi, Suriye'deki Rus askeri polis taburunun komutan yardımcısı Sergey Zamay verdi. Zamay, mutabakat çerçevesinde bugün Haseke'de 117. ortak devriyenin düzenlendiğini söyledi.

Devriye güzergahı Kamışlı ile Delek, Kasra, Şuarga yerleşim birimleri arasında 50 kilometrelik bir mesafede oldu.

Konvoyda iki taraftan 8 askeri teçhizat ve yaklaşık 80 asker görev yaptı. 2 saat süren devriye görevinin ardından, askerler her zamanki görev yerlerine döndü.

Sözde Rojava bölgesinin başkenti Ayn İsa'da ise son bir ayda çatışmalar şiddetlendi. Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO kuvvetleri bu bölgedeki PKK hedeflerini yoğun ateş altına alıyor. Rakka'nın kuzeyinde, Akçakale ve Tel Abyad'ın ise güneyinde yer alan Ayn İsa, terör örgütü PKK'nın işgal ettiği Menbiç ile Haseke arasında bulunuyor. Örgüt aynı zamanda buranın başkentleri olduğunu iddia ediyor.

Rusya, Ayn İsa'daki PKK unsurlarına yönetimi Şam'a devretmesi için baskı yapıyor. PKK işgaline karşı müdahale hazırlığı da sürüyor.

Bir süredir ateş çemberine alınan bölgenin terörden temizlenmesi için Rusya ile görüşmeler başladı. Türkiye'nin talebine sıcak bakan Rus tarafının, PKK/PYD'den bölgeyi boşaltmasını istediği, fakat teröristlerin ara formülleri dayattığı öğrenildi. Son günlerde Türkiye İdlib'de Suriye ve Rusya'nın önüne açarken, Moskova'nın da Ayn İsa için yeşil ışık yakması bekleniyor.

Uzmanlar ise bölgedeki gerilimin tamamen bitirilmesi için Ankara-Şam hattının kurulması gerektiğini belirtiyor.

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Suriye lideri Beşar Esad ile görüşmesi gerektiğini söyledi.

# türkiye # rusya # pkk # suriye # türk # rus # beşar esad # haseke