Erivan ve Bakü, cenaze ve esir değişimi yapacak

Moskova'daki Azerbaycan-Ermenistan görüşmelerinden ateşkes kararı çıktı. Saat 12.00'de başlayan ateşkes kapsamında iki ülke cenaze ve esir değişimi yapacak. Zirve sonrası açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, daha kapsamlı müzakere için de uzlaşıldığını açıkladı. Türkiye ise Azerbayca'ın kararlarını destekleyeceğini, Ermenistan'a son kez fırsat tanındığı belirtildi.

Erivan ve Bakü, cenaze ve esir değişimi yapacak

Dağlık Karabağ'da esir ve cenaze değişimi için ateşkes ilan edildi. Karar Moskova'daki olağanüstü görüşmede alındı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un arabuluculuğunda Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan Moskova'da yapılan istişare toplantısında bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığında 10 saatten fazla süren toplantı sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak açıklamayı tek başına okudu. Lavrov, "Esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi." dedi.

Lavrov, Minsk Grubu bünyesinde ilerleyen günlerde esaslı müzakerelerin başlayacağını bildirdi.

Türkiye'den ise Azerbaycan'ın kararlarının destekleneceği açıklaması geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayaramov ile görüştü. Görüşme sonrası Dışileri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Azerbaycan Ermenistan'a son fırsatı verdi" denildi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı'da Erivan Devlet televizyonuna konuştu. Mnatsakanyan, Karabağ konusunda varılan anlaşmada Rusya'nın rolüne dikkat çekti. "Rusya Devlet Başkanı, diğer yandan Ermenistan Başbakanı ve Azerbaycan Devlet Başkanı arasında ayrı ayrı yürütülen diyalogdan gerçek bir pratik sonuç almaya çalışmak için toplandık” ifadelerini kullandı.

İki ülkenin ateşkes kararı Azerbaycan saati ile 12.00'de başladı. Cephe hattında silah sesleri sustu. Evlerinde kapanan siviller sokaklara çıktı. Çatışmanın en sert geçtiği yerlerden biri olanTerter'de araç hareketliliği yaşanıyor. Erivan ve Bakü, ateşkes kapsamında cenaze ve esir değişimi yapacak

# azerbaycan son dakika # karabağ ateşkes # azerbaycan savaş