Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yeni genelge

Tek kullanımlık maske ve eldivenlerinizi çöpe atmayın… Uyarı Çevre ve Şehircilik Bakanlığından… Covid19 ile mücadelede bulaşma riskini en aza indirmeyi amaçlayan Bakanlık yeni bir genelge yayımladı. Bundan böyle tek kullanımlık maske, eldiven, mendil gibi hijyen malzemeleri, tıbbi atık olarak değerlendirilecek. Belirlenecek alanlarda biriktirilerek, belediyelerce bertarafı sağlanacak. Genelgeyle, tıbbi atıkların diğer atıklarla karıştırılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yeni genelge

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, maske, eldiven, mendil gibi hijyen malzemesi atıklarının bertarafı için yeni önlemler aldı. Önlemler, 81 ilin valiliklerine gönderilen genelgeyle duyuruldu.

Buna göre, tek kullanımlık hijyen malzemeleri tıbbi atık olarak yönetilerek, bertarafı sağlanacak.

Ev ve iş yerlerinde, bina giriş-çıkışları ile katlarına, doğrudan teması önleyecek şekilde içine torba yerleştirilmiş atık biriktirme ekipmanları konulacak.

Atıkların toplanacağı alanlar, doğrudan güneş almayan, insan kalabalığının olmadığı ve yakınında gıda depolama, hazırlama ve satış yeri bulunmayan alanlar olacak.

Atıklar geçici depolama alanlarında en az 72 saat bekletildikten sonra evsel atık kapsamında yönetilmek üzere belediyelere teslim edilecek.

Sağlık kuruluşlarının karantina bölümlerindeki atıklar da 'tıbbi atık' olarak yönetilecek ve diğer atıklar ile karıştırılmaması sağlanacak.

Geçici depolama alanlarında toplanacak tüm atıklar daha sonra yakmaya gönderilecek. Atıkların toplanmasından bertarafına kadarki süreçte yer alacak tüm görevli personel, eldiven ve maske gibi kişisel koruyucuların yanı sıra özel iş elbisesi giyecek.

Genelgeyle, salgın döneminde sağlık açısından risk teşkil eden maske, eldiven, mendil gibi kişisel hijyen atıklarının, diğer atıklarla karıştırılmadan bertaraf edilmesi hedefleniyor.

Ulusal.com.tr

# Maske # genelge # çevre ve şehircilik bakanlığı # eldiven