Rıza Sarraf ve Mehmet Hakan Atilla hakim karşısına ilk kez birlikte çıktı

Rıza Sarraf ve Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla dün Newyork'ta hakim karşısına ilk kez birlikte çıktı. Duruşmada savcılık, Türk Hükümet yetkililerinin "davayla ilişkileri bulunduğunu" ve "bunu kanıtlayacaklarını" öne sürdü. Savcılık, ilişkinin mahiyeti konusunda ayrıntı vermekten kaçındı. Yargıç Richard Berman ise, Yahudi lobisinin önde gelen isimlerinden Giuliani ve Mukasey'in Sarraf davasına "diplomatik çözüm bulma" rolüne ikna olmadı.

Amerika'nın İran'a uyguladığı yaptrımları delme, bankaclık sahteciliği ve kara para aklama suçlamaları ile bir yılı aşkın süredir tutuklu olarak yargılanan İran asllı iş adamı Rıza Sarraf ile Halk Bankası Genel Müdür Yardmcısı Mehmet Hakan Atilla ilk kez hakim karşısına birlikte çıktı.

Savcılık duruşmada ilk kez Türk hükümet yetkililerinin de "davayla ilişkileri bulunduğunu" ifade etti ve bunu kanıtlayacaklarını öne sürdü. Ancak Türk hükümet yetkililerinin, Sarraf'ın işlediği suçlarla ilgilerinin ne olduğu konusunda ayrıntı vermekten kaçındı.

New York Bölge Federal Bölge Savcı Yardımcısı Michael Lockart, bizzat Sarraf ve Atilla'nın işlediği suçların "Amerika Birleşik Devletleri ulusal çıkarlarına aykırı olduğunu" vurguladı.

İran'a yönelik yaptırımları delerken sadece "tüketici malları ticareti yaptığı" iddiasının ise doğru olmadığını belirten Savcılık, Sarraf ve Atilla'nın, İran banka ve şirketlerine finans sağladığını, işin içine Suriye ve İran'a para, silah ve mühimmat aktarımının da girdiğini öne sürdü.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, duruşma sonunda Türk gazetecilerin "Türkiye'ye mesajınız var mı" sorusuna karşılık ise, "bu davayla hiçbir ilgim olmadığını Türkiye bilsin isterim" karşılığını verdi.

Yahudi lobisinin önemli isimleri Giuliani ile Mukasey'nin Sarraf davasıyla ilgili rolleri konusunda henüz ikna olmayan Hakim Richard Berman ikilinin davadaki rolleriyle ilgili belgeleri en geç 27 Nisan Perşembe gününe kadar kendilerine sunmalarını istedi.

Davanın bir sonraki duruşması 2 mayıs'ta görülecek.

ulusalkanal.com.tr

# Mehmet Hakan Atilla # rıza sarraf