Papa, Nazi Almanya'sında Hitler'in toplu cinayetlerine destek vermiş

Katolik aleminin Ruhani lideri Papa Françesko'nun, 1915 Olayları için "soykırım" tanımını kullanması büyük tepki topladı. Bu çıkış tartışmaları da beraberinde getirdi. Ancak bu Papalık makamının ilk icraatı değil. Papalık makamının Nazi Almanya'sında Hitler'in toplu cinayetlerine verdiği destek bir çok yazarın ve tarihçinin kitabında da işleniyor.

Papa, Nazi Almanya'sında Hitler'in toplu cinayetlerine destek vermiş

Papalık tarihi boyunca aklı reddeden, kırımları ve soykırımları destekleyen emperyalizmin bir unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Papalık makamının gericiliği desteklediğine dair tarihsel bir çok meteryal bulunuyor.

Gazeteci-Yazar Halil Nebiler'in "Emperyalizm ve Ilımlı İslam" adlı kitabında Papalık makamının icraatlerine ilişkin dikkat çeken alıntılar yer alıyor. Örneğin Yazar Alan Woods "Marksizm ve Din" başlıklı kitabında 1930'larda yaşananlarla gericiliğin nasıl desteklendiğini anlatıyor.

Kitapta, piskoposların Hitler hükümetini itaat edilmesi gereken meşru bir otorite olarak kabul etmeyi öğütlediği belirtiliyor.

Tarih profesörü Saul Freidhandler de Papalık makamıyla Nazi rejimi arasındaki organik bağa dikkat çekiyor. Papalığın Nazi rejimini desteklediğini vurguluyor.

Papalık makamının toplu cinayetlere ve insanlık suçlarına yönelik tavrı Yunanlı ünlü yönetmen Gosta Gavras'ın "Amen" filminde de anlatılıyor. Filmde, dönemin Papa'sının Yahudi Soykırımı yapan Nazi'lere ve Hitlere verdiği destek bütün çıplaklığı ile anlatılıyor.

# papa