Büyükelçilere 'Cemaat' talimatı

Büyükelçilere 'Cemaat' talimatı

7 Haziran’da yapılacak seçimler için yurtdışı oylarını kritik önemde gören AKP Hükümeti cemaatin seçime yönelik faaliyetlerinin engellenmesi için büyükelçiliklere talimat gönderdi. Talimatta cemaatin gerek sivil toplum görüntüsü ile gerek kişisel bağlantıları kullanarak yurtdışında yaşayan vatandaşların oylarını yönlendirmesinin engellenmesi istendi.

Aydınlık’ın ulaştığı bilgilere göre, hükümet gerek Türkiye’nin yurtdışındaki diplomatik misyonları, gerek TİKA, gerekse söz konusu ülkelerde MİT görevlileri aracılığıyla cemaatin seçim sürecine ilişkin bütün faaliyetlerini yakın takibe aldı. Bu çerçevede cemaatin paravan kuruluşlar aracılığıyla Türkiye’ye yönelik para transferleri, yurtdışında Türk kökenli vatandaşlara ilişkin düzenlediği toplantılar, seminerler, sempozyumlar incelenmeye başlandı. Yapılan incelemelerde son üç ay içinde cemaatin yurtdışında Türk vatandaşlara yönelik faaliyetlerinde niteliksel ve niceliksel olarak sıçrama olduğu saptandı.

Cemaatin seçim sonuçlarını etkileyebilmek için yurtdışındaki dernek yöneticileri, kanaat önderleri, din adamları ve önemli gördüğü bazı isimlerle doğrudan temasa geçtiği anlaşıldı. Bu arada MİT’in cemaatin temasta olduğu kurum, kuruluşlar ve kişilere yönelik para trafiğinde de olağan dışı hareketlilikler saptadığı bildirildi. Bunun üzerine hükümet, Türkiye’nin yurtdışı misyonlarına söz konusu faaliyetlerin engellenmesi, cemaatin temasta olduğu kurum, kuruluş ve kişilerle iletişime geçilip Türkiye’nin F Tipi örgütlenmeye karşı yaklaşımın anlatılması ve gerekirse bu ülkelerin resmi makamlarıyla konunun ele alınıp değerlendirilmesi talimatını gönderdiği belirlendi.

Diplomatik temsilcilere gönderilen talimatta, cemaatin gerek sivil toplum görüntüsü ile gerek kişisel bağlantıları kullanarak yurtdışında yaşayan vatandaşların oylarını yönlendirmesinin engellenmesi istendi.

ABD’DEKİ GELİŞMELER

Hükümette cemaatin özellikle Amerika’daki faaliyetleri konusunda ciddi rahatsızlık olduğu biliniyor. Bugüne kadar ABD kongresindeki lobi faaliyetlerini cemaat üzerinde yürütmüş olan hükümet Fetullah Gülen ile arasının bozulmasının ardından buradaki etkinliğini önemli ölçüde yitirmişti. ABD yönetimi ile Erdoğan’ın arasında soğuk rüzgarlar esmeye başlamasıyla birlikte cemaatin kongredeki görünürlüğü artmıştır. Türkiye resmi olarak cemaatin bu faaliyetlerini önleyemezken ancak arka kapı diplomasisi olarak tabir edilen gayrı resmi diplomasi ile cemaatin etkinliğini kırmaya çalışıyor. Bu süreçte cemaatin finansal kaynakların peşpeşe vurulan darbe sonrası Fetullah Gülen’in Washington’da eskisi kadar önemsenmediği belirtiliyor.

Deniz Karaman / Aydınlık

# abd # cemaat # talimat # 7 haziran seçimleri