Kışanak'tan özerklik kışkırtması

BDP seçim sonrası özerklik söylemlerini yoğunlaştırdı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır'da üretilen petrolden pay istediklerini açıkladı. "2007'den beri özerklik projemizi yürütüyoruz" diyen Kışanak, petrolün yanı sıra tüm enerji kaynakları, yeraltı, yerüstü zenginliklerinden de pay talep etti.

Kışanak'tan özerklik kışkırtması

PKK'nın yerel seçim sonrasına bıraktığı özerklik hamlesine hız verildi.

Bütünşehir yasası, açılım paketleri ve yerel yönetimlerde özerklik çekincesinin kaldırılacağı yönündeki açıklamaların ardından; BDP, özerklik inşasını ekonomi alanına da taşımak için adım attı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır'da üretilen petrolden pay istediklerini açıkladı.

El Cezire Türkçe'ye konuşan Kışanak, taleplerinin petrolle sınırlı olmadığını, tüm yeraltı ve yer üstü zenginliklerden de pay istediklerini söyledi.

"Arkadaşlar dosya hazırlığı yapıyorlar. Diyarbakır’da kaç petrol kuyusu var, ne kadar üretim yapılıyor, nereye gidiyor, geçmişte ağır çevre faturası vardı, onun durumunu araştırıyoruz. Petrol ekonominin ana dinamosudur, ama oraya enerji gidiyor, bize kirliliği kalıyor. Petrolden kesinlikle pay istiyoruz, yereldeki tüm enerji kaynaklarından, yeraltı, yerüstü zenginliklerinden, ekonomik varlıklardan, yerelin pay alması lazım"

Kışanak, özerklik inşası projesini 2007'den itibaren planlı bir şekilde yürüttüklerini açıkladı.

"BDP olarak 2007’den beri bölgesel yönetimler üzerine kurulu demokratik özerklik projemiz var. Bu aslında Rojava'daki kanton projesine yakındır. Parlamento toplantısı ilk adımdı. Belediye Meclisi'nin kent parlamentosu işlevini görmesi gerektiğini düşünüyoruz. Komisyonlar kuracağız. Ekonomi, eğitim, sağlık komisyonları gibi. Böyle adım adım, yerel yönetimlerin yetkilerini, sorumluluklarını, görevlerini arttıran bir çalışma olacak bahsettiğimiz. İnşadan kastettiğimiz bu"

ulusalkanal.com.tr

# diyarbakır # özerklik # pkk # BDP # Gültan Kışanak