Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ''İran, Türkiye ve Azerbaycan'ın 3+3 platformuna sıcak bakıyor''

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdollahiyan bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Sergey Lavrov, Rusya ve İran'ın, Türkiye ile Kafkas ülkelerinin katılımıyla 3+3 formatını tartıştığını belirterek, İran'ın konuya olumlu yaklaştığını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ''İran, Türkiye ve Azerbaycan'ın 3+3 platformuna sıcak bakıyor''

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdollahiyan, Moskova'da bir araya geldi.

İki mevkidaşın gerçekleştirdiği görüşme sonrası, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov basın toplantısı düzenledi. Lavrov toplantıda, İranlı mevkidaşı ile Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye ile 3+3 müzakere formatı oluşturma girişimini görüştüğünü söyledi.

Lavrov açıklamasında, Dağlık Karabağ'daki ihtilafın durdurulmasında ve Azerbaycan, Rusya Federasyonu ve Ermenistan başbakanı düzeyinde üçlü bir anlaşmanın imzalanmasında, Moskova'nın belirleyici bir rol oynadığını da ifade etti.

Ortak bildiride, tüm ulaşım iletişiminin engellenmesi, bölgedeki tüm ekonomik bağların kaldırılması için çalışmalar da dahil olmak üzere, yalnızca Ermenistan ve Azerbaycan'ın değil, Gürcistan'ın da yararına olacak, çözümü ilerletmek için ortak adımları belirleyen ilkeler yer aldı.

İran, Rusya Dışişleri Bakanı, bu üç cumhuriyetin en yakın komşuları olan Rusya ve Türkiye'nin de bundan yararlanacağını söyledi.

Lavrov, söz konusu fikre İran tarafının olumlu yaklaştığını ve aynı tutumun Azerbaycan ve Türkiye'den de görüldüğünü ifade etti.

- Ermeni meslektaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Umuyoruz ki Gürcistan, yaşadığı tüm sorunlara rağmen, böyle bir istişare mekanizmasının oluşturulmasında ve bu bölgenin hızlandırılmış kalkınması için çözümler üzerinde anlaşmaya varılmasındaki temel çıkarını görebilecektir.

Üç ülkenin liderleri tarafından 9 Kasım 2020'de imzalanan ortak açıklama, Dağlık Karabağ çevresindeki çatışma bölgesinde 27 Eylül'den bu yana yürütülen düşmanlıkların tamamen durdurulmasını mümkün kıldı. Belgeye göre, Azerbaycan ve Ermeni tarafları işgal ettikleri mevzilerinde durdular, ardından bir dizi bölge Bakü'nün kontrolüne girdi ve temas hattı ve Laçın koridoru boyunca Rus barış gücü askerleri konuşlandırıldı.

11 Ocak'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in girişimiyle Moskova'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya geldi. Üçlü müzakerelerin sonucu, bölgede ulaştırma ve ekonomik bağlar kurmak için üç ülkenin başbakan yardımcıları düzeyinde bir çalışma grubu oluşturulmasına ilişkin bir anlaşma oldu.

# türkiye # rusya # iran # Azerbaycan # Putin # lavrov # dağlık karabağ # Ermenistan # Gürcistan # Paşinyan