Eczacılardan sahte ilaç açıklaması

Türk Eczacıları Birliği, yurt dışından sahte lösemi ilaçları temin edildiği iddiasına yönelik açıklama yaptı. Birlik Başkanı Erdoğan Çolak, durumun yargıya taşındığını ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti. Yurt dışından ilaç temininin kurallara uygun şekilde yapıldığını işaret eden Çolak, bu ilaçlara karşı alınması gereken önlemleri de sıraladı.

Eczacılardan sahte ilaç açıklaması

Bazı lösemi ilaçlarının sahte olduğu iddiasını doğruladılar. Yapılması gerekenleri anlattılar.

"İLAÇLAR ANALİZE GÖNDERİLDİ"

Independent Türkçe'nin haberinde İsviçre merkezli bir ilaç şirketinin edindiği Iclusig isimli lösemi ilaçlarının sahte olduğu iddia edildi. Türk Eczacıları Birliği, durumun yargıya taşındığı ve sürecin takipçisi olacaklarına yönelik bir yazılı açıklama yaptı.

- Söz konusu ilaçlar, ortaya çıkan şüphe sonucu analize gönderilmiş ve durum tespiti bu şekilde yapılmıştır. OECD, özellikle sıtma, HIV/AIDS ve kanser ilaçları için sahte ilaç trafiğine yıllardır dikkat çekiyor. Bu son olayda da gördüğümüz, ilacı para, kâr hırsıyla bir tutan adeta ilaç mafyası firmaların halkın sağlığı ile pervasızca oynamalarıdır.

"YÜZ BİNLERCE İNSANA İLAÇ TEMİN EDİLİYOR"

Birlik Başkanı Erdoğan Çolak, yurt dışından ilaç temininin Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kuralları çerçevesinde yapıldığını vurguladı.

- İlaç hekim tarafından reçete edildikten sonra Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan “getirilebilir” onayı almakta, SGK tarafından da ödeme onayı yapılmaktadır. Türk Eczacıları Birliği’nin “hasta yararını korumak” amacı gereği kendisine edindiği görev, Türkiye’de bulunmayan bu ilaçlara hastaların erişimini sağlamaktır. Bunu bir toplum sağlığı hizmeti olarak gerçekleştirmekte, her yıl yüz binlerce insana ilaç temin etmektedir.

ECZACILARDAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Çolak, yurt dışından getirilen ilaçlarını sahte olmasını engellemek için çözüm önerilerini sıraladı.

- Yurt dışından getirilen ilaçların sahte olmasını engellemenin bir yolu vardır. O da SGK’nın; Orijin sertifikası, analiz sertifikası ve ilgili serinin piyasaya sürülmesi sertifikası belgelerini zorunlu tutmasıdır. Bu sertifikalar acilen yeniden zorunlu hale getirilmelidir.

# sağlık bakanlığı # sosyal güvenlik kurumu # sgk # eczane # erdoğan çolak # Türk Eczacıları Birliği # oecd # sahte ilaç