İran lideri Hamaney'den Biden'a yanıt: ''Uranyum zenginleştirme durdurulmayacak''

Washington ile Tahran arasında tansiyon yükseldi. İran lideri Hamaney, yaptırımların kaldırılması için uranyum zenginleştirmenin durdurulmasını şart koşan ABD Başkanı Biden'e yanıt olarak "Şartı belirledik ve geri alınmayacak" dedi.

İran lideri Hamaney'den Biden'a yanıt: ''Uranyum zenginleştirme durdurulmayacak''

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaptırımların kaldırılması içinuranyum zenginleştirmenin durdurulmasını şart koşan ABD Başkanı Joe Biden'e yanıt verdi.

Hamaney, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Şartı belirledik ve geri alınmayacak." ifadelerini kullandı. İran Lideri ayrıca "ABD sonrası dönem başladı." paylaşımı yaptı.

Hamaney daha önceki yaptığı açıklamalarda, İran’ın nükleer anlaşmadan kaynaklanan taahhütleri yerine getirmesi için önce Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm yaptırımları kaldırması gerektiğini belirtmişti.

Nükleer anlaşma, İran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere arasında 2015'te imzalandı. Donald Trump'ın başkanlığa gelmesinin ardından Amerika, 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başladı. Tahran da yaptırımlara karşılık anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurdu.

Biden yönetimi, İran’ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu. İran ise anlaşmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD'nin anlaşmaya dönmesi ve yaptırımları kaldırması gerektiğini belirtiyor.

# abd # ingiltere # rusya # iran # çin # almanya # fransa # joe biden # yaptırım # hamaney # uranyum # nükleer anlaşma # taahhüt