Afganistan'da peş peşe 6 patlama: 110 kişi hayatını kaybetti, en az 150 yaralı var

Afganistan'ın başkenti Kabil'de peş peşe 6 ayrı patlama yaşandı. Patlamaların ikisinin terör saldırısı olduğu açıklandı. 110 kişi hayatını kaybetti. En az 150 da yaralı var.

Afganistan'da peş peşe 6 patlama: 110 kişi hayatını kaybetti, en az 150 yaralı var

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Havalimanı bölgesinde peş peşe 6 patlama meydana geldi.

İlk patlama DEAŞ'lı bir teröristin tahliye bekleyen Batılıların kaldığı The Baron Hotel'in dışında canlı bomba saldırısı gerçekleştirmesiyle yaşandı.

İkinci saldırı ise ilk patlamadan hemen sonra bombalı araçla gerçekleştirildi. Bu saldırı, Afganistan'ın Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'nın Abbey Kapısı yakınlarında yaşandı.

Havalimanı yakınlarındaki saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi. DEAŞ'ın Horasan kolu, saldırıyı Abdulrehman el-Logri'nin gerçekleştirdiğini iddia etti.

ABD'den ilk açıklama Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Pentagon'daki açıklamada olayın nasıl gerçekleştiğini anlatan General McKenzie, sorumluların peşine düşeceklerini ifade etti.

Kabil'deki patlamaların ardından havaalanına yakın bölgelerden 4 patlama sesi daha geldi. Bunlardan en şiddetli patlama 6'ncısında hissedildi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bombalı terör saldırıları dışındaki patlamalar için, "ABD güçlerinin havaalanı içinde kendi ekipmanlarını imha ettiğini" duyurdu. Mücahid saldırıyı "güçlü bir şeklide" kınadıklarını ve olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini bildirdi.

İsmi açıklanmayan bir Taliban yöneticisi ise 28 Taliban üyesinin yaşamını yitirdiğini belirterek "Biz, Amerikalılardan daha fazla insan kaybettik." dedi. Yönetici, ABD'nin tahliyelerini tamamlamak ve geri çekilmek için 31 Ağustos tarihini uzatmasına gerek olmadığını söyledi.

Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 90a yükseldi. Afgan Sağlık yetkilileri 150 kişinin ise yaralandığını ifade etti. ABD yetkilileri ise patlama nedeniyle 13 Amerikan askerinin öldüğünü bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden da saldırılardan bir süre sonra açıklama yaptı. Biden, hayatını kaybeden ABD askerleri ve ailelerine karşı sorumlulukları olduğunu ve "saldırıyı gerçekleştirenleri avlayacağını" söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Afganistan konusuyla iligli BMGK daimi üyelerini toplantıya çağırdı. Toplantı 30 Ağustos Pazartesi günü yapılacak. Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın temsilcileri ile bir araya gelecek.

Öte yandan İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve NATO'dan Afganistan'daki saldırıyı kınama açıklamaları geldi.s

# patlama # deaş # terör # yaralı # Afganistan # terör saldırısı # kabil # Hamid Karzai Havalimanı