Elektrikte kademeli fatura dönemi: Kullanım sınırını aşanlar yüksek fatura ödeyecek

Elektrik faturalarından TRT payı ve enerji fonunu kaldıran yasa Meclis’e sunuldu. Teklifte, elektrik faturalarında kademeli sistem de öngörülüyor. Belirlenecek üst limite göre ve hane ortalamasına göre az tüketen kullanıcılar az, çok tüketen kullanıcılar da fazla fatura ödeyecek.

Elektrikte kademeli fatura dönemi: Kullanım sınırını aşanlar yüksek fatura ödeyecek

Haber: İnci Erdoğan

Kademeli sistem için düğmeye basıldı, elektrikfaturalarında yeni dönem başlıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik faturalarında kademeli sistemi devreye almak için düğmeye bastı.

Hanelerin gerekli enerji ihtiyaçlarının ortalaması kadar daha ucuz tarife belirleneceği gibi daha fazla elektrik tüketen aboneler için ise daha pahalı olacak şekilde yeni bir tarife belirlenecek.

AK Parti milletvekillerinin TBMM'ye sunduğu yasa teklifiyle 6446 sayılı Elektrik Piyasası yasasında değişiklik yapılıyor. 6447 yasanın 17'nci maddesinde yer alan, "Kurul tarafından tüketici özelliklerine göre abone grupları veya yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi amacıyla ayrı tarifeler belirlenebilir" cümlesine, "abone grupları" ibaresinden sonra, "bu abone grupları için elektrik enerjisi tüketim miktarına göre farklı" ibaresi ekleniyor.

Böylelikle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun tüketicilere göre bir çalışma yapması bekleniyor. Bu çalışmada tüketicilerin ortalama elektrik tüketiminin belirlenmesi öngörülüyor.

Yeni tarife belirlenirken bir ailenin kullandığı televizyon, buzdolabı, ütü gibi tüketimlerinin aylık ortalaması dikkate alınacak.

Belli bir üst limit belirlenecek. Belirlenen limitin üzerinde tüketim yapanlar normal tarifenin üstünde bir fatura ile karşı karşıya kalacak. Örneğin klimayı ısınma için kullanan daha fazla fatura ödeyecek.

Bakanlığın enerji verimliğine yönelik bir başka uygulama daha hazırladığı belirtildi. Böylelikle cep telefonlarına indirilebilecek bir uygulama ile vatandaşa elektrikli eşyaları kullanırken nasıl tasarruf yapılacağı ile ilgili bilgiler verilecek.

# ak parti # tbmm # meclis # elektrik # televizyon # klima # Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı # Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu # fatura # sistem # trt payı # enerji fonu # elektrik faturaları # Elektrik Piyasası # buzdolabı # ütü