İşte Ekmeleddin İhsanoğlu'nun şeceresi

İşte Ekmeleddin İhsanoğlu'nun şeceresi

İKT Genel Sekreterliği döneminde İhsanoğlu, ABD'deki Doğu Batı Enstitüsü'nden 'Hayat Boyu Başarı Ödülü' aldı. Ödül konuşmasında ise İslam dünyası ile ABD arasındaki dostluğun her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı

Türkiye kamuoyu Ekmelettin İhsanoğlu adını, 12 Eylül 1980 darbesinin ilk günlerinde, Türk-İslam sentezinin, Graham Fuller'in deyişiyle “Ilımlı İslam” ideolojisinin ilk uygulamalarından olan Uluslararası İslam Kültür ve Sanat Tarihi Araştırma Merkezi'nın (IRCICA) kuruluşuyla duydu.

İhsanoğlu, IRCICA'nın ilk başkanı. IRCICA'yı kurma çalışmaları, İslam Konferansı bünyesinde 1976 yılında başladı. IRCICA, Türkiye’de 1982 yılında Kenan Evren, Bülent Ulusu ve Turgut Özal’ın imzaladığı anlaşma ile resmi programını açıkladı. İslam Dışişleri Bakanları Konferansı’nca seçilen on kişilik bir konsey tarafından yönetiliyor. IRCICA’nın Merkezi, İstanbul Yıldız Sarayı’nda. İhsanoğlu, 1980’den Aralık 2004’e kadar IRCICA’nın Genel Direktörlüğünü yaptı. İhsanoğlu’nun 14-16 Haziran 2004’te gerçekleştirilen İslam Konferansı Dışişleri Bakanları 31. Toplantısında İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri seçilmesinin ardından bu görevi bıraktı.

Suudi Rabıta ile kol kola

IRCICA’ın işbirliği yaptığı kuruluşlar listesinin birinci sırasında, Uğur Mumcu'yu öldürdüğü iddia edilen Rabıta örgütü var. IRCICA, CIA ile birlikte çalışıyor. Amacı uluslararası alanda "Amerikancı İslam"ı yaymak.

12 Eylül rejiminin Amerikancı İslam doğrultusunda en fazla yakınlaştığı ülkelerin başında Suudi Arabistan geliyordu. CIA, Suudi Arabistan'ın Rabıta örgütü üzerinden müslüman ülkelerde bir “bağlantı ağı” kurmuştur. AKP'nin kurucu kadrosunun ve beyin takımının yer aldığı Milli Türk Talebe Birliği kadroları Rabıta ile 1970'li yıllardan beri irtibatlıdır.

Fethullah Gülen ve IRCICA elele!

IRCICA, Fethullah Gülen cemaati ile yakın ilişkide. IRCICA 1999 yılında Fethullah Gülen’in Zaman gazetesi tarafından promosyon olarak verilen “Osmanlı Medeniyeti Tarihi Ansiklopedisi”ni hazırladı.

Zaman gazetesi, ansiklopediyi Osmanlı Devleti’nin 700’üncü kuruluş yıldönümü armağanı olarak dağıttı. Ansiklopedinin Editörlüğü’nü yapan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, IRCICA’nın Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi. İhsanoğlu ve ekibinin başında oldukları bir başka kuruluş da İslam Araştırma Merkezi (İSAM).

Papa ile görüşme ve dinler arası diyalog

Ekmeleddin İhsanoğlu, İKT Genel Sekreteri iken, 13 Aralık 2013'te Papa ile görüştü. Papa'nın, göreve geldikten sonra İslam dünyasına karşı çok müspet mesajlar verdiğini savunan İhsanoğlu, Hıristiyan ve Müslümanların “İbrahimi din ailesine mensup oldukları”nı vurgulayarak, şöyle konuştu: “(Papa Hazretleri) konuşmasında diyaloğun ehemmiyetinden değil, mecburiyetinden bahsettiler. Tabii bizim için önemli bu. Diyoruz ki diyalog, diyalog için değil, bunun bir hedefi olmalı, neticeye varmalı.”

İhsanoğlu'na ABD'den ödül

İKT Genel Sekreterliği döneminde İhsanoğlu, 11 Ekim 2013'te ABD'deki Doğu Batı Enstitüsü'nden (EWI) “Hayat Boyu Başarı Ödülü” aldı. Ekmeleddin İhsanoğlu ödülünü eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones'un elinden aldı. Ödül gecesinde konuşan EWI Başkanı John Edwin Mroz, "Hoşgörüsüzlüğün ve silahlı çatışmaların çok yaygın olduğu günümüzde, Genel Sekreter İhsanoğlu hoşgörünün ve ihtilafların barışçıl şekilde çözülmesinin yorulmaz savunucusu oldu" dedi. İhsanoğlu ise, İslam dünyası ile ABD arasındaki dostluğun her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.

Fikret Akfırat

ulusalkanal.com.tr

# Ekmeleddin İhsanoğlu # kimdir # secere