Safran soğanında hasat zamanı

"Mucize bitki"nin soğanında hasat zamanı... Dünyanın en pahalı baharatı safran, birçok sektörde kullanıldığı için "mucize bitki" olarak adlandırılıyor. Karabük'ün Safranbolu ilçesinde safran soğanları toplanmaya başlandı.

Safran soğanında hasat zamanı

Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanılıyor. Bu nedenle de "mucize bitki" olarak adlandırılıyor. Safranın soğanında şimdi hasat zamanı...

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde safran soğanları toplanmaya başlandı. Safran, ağustos ortası ve eylül ayının ilk haftasında ekiliyor. Hasadı, ekim ve kasım aylarında yapılıyor.

Dünyanın en pahalı baharatı safranın soğanı, ekildiği ilk yıldan itibaren 3 yıl ürün veriyor. Daha sonra yavru vermesi nedeniyle topraktan sökülüyor. Birbirinden ayrılan soğanlar, yeniden toprakla buluşturuluyor.

Safranbolu safranının kilogramı yaklaşık 30 bin liradan alıcı buluyor. İran, İspanya, Hindistan ve Yunanistan gibi bazı ülkelerde de üretilen safran, üretildiği yere göre sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösteriyor.

Safran üreticisi İsmail Yılmaz, geçen sene 13 kilogram ürün elde ettiğini söyledi. Bu seneki beklentisinin daha yüksek olduğunu belirtti.

ulusal.com.tr

# karabük # safranbolu