GSS prim borçları siliniyor! (1 Nisan 2017 SGK prim borcu)

Hükümet, tepki çeken Genel Sağlık Sigortasında kısmi geri adım attı. Buna göre 1 Nisan 2017'den önceki prim borçları ile faiz ve cezaları silinecek. Evde kişi başına gelir 592 liranın altında olanlar ise sağlık primi ödemeyecek.

GSS prim borçları siliniyor! (1 Nisan 2017 SGK prim borcu)

Devlet çalışmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için Genel Sağlık Sigortasını hayata geçirmişti. Çıktığı günden bu yana tepkilere neden olan uygulamada kısmi geri adım atıldı.

SGK'nın Genel Sağlık Sigortasına ilişkin yaptığı yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 1 Nisan 2017 öncesine ait prim borçları, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklardan, ödenmemiş olanların tahsilinden vazgeçilecek. Bu tarihten önce tahakkuk ettirilmiş ancak ödenmemiş borçlar ise yeniden hesaplanacak. 15 Temmuz sonrası gazilik unvanı verilenler, otomatik olarak genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Esnaf Ahilik Sandığı ödeneğinden faydalananlarda sigortalı sayılacak. Askerliğini er ve erbaş olarak yapanlar, genel sağlık sigortalısı yapılacak. Sigorta, terhisten sonraki 30 gün boyunca geçerli olacak.

Posta'nın haberine göre, evdeki kişi başına geliri 592 liranın altında olanlar sağlık hizmeti için prim ödemeyecek. Kişi başına 592 liranın üzerinde geliri olan 53 lira ödeyerek sağlık hizmeti alacak.

Lise ve üniversite mezunları, 2 yıl prim ödemeden sağlık hizmeti alacak. Sosyal güvenlik prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan esnaf, 53 lira ödeyerek sigortalı sayılacak. Genel sağlık sigortalısı sayılanların yakınları da kapsamda olacak.

Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile bir ayda yirmi gün ve daha az çalışanlar, genel sağlık sigortalısı olacak. Bedava sağlık hizmeti almak için prim borcunun bulunmaması şart olacak.

ulusal.com.tr

# sgk # gss # genel sağlık sigortası