Kazakistan'da Tokayev göreve başladı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev dün görevinden istifa etmişti. Kazakistan'ın yeni cumhurbaşkanı Tokayev, yemin edip yeni görevine başladı. Nazarbayev, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini sürdürecek. Yeni Cumhurbaşkanı Tokayev, Başkent Astana'nın adının Nursultan olarak değiştirilmesi teklif etti. Teklif kabul edildi. Kazakistan'ın başkenti Astana'nın adı Nursultan olarak resmen değişti

KazakistanCumhurbaşkanı olarak 30 yıl görev yapan Nazarbayev'in istifasının ardından KasımCömertTokayev yemin ederek cumhurbaşkanlığı görevine başladı.

Tokayev, stratejik önem taşıyan kararların alınmasında Nazarbayev'in fikrinin öncelikli olacağını söyledi.

Yemin törenine selef Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, halefi Tokayev, Başbakan Askar Mamin'in yanı sıra kabine üyeleri ve Kazakistan'da faaliyet gösteren büyükelçiler katıldı.

Törenin ardından konuşan Kazakistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkenin anayasasına uygun şekilde vatandaşlarının haklarını ve özgürlüğünü garanti edeceğini söyledi.

Kendisine verilen görevi iyi niyetle yerine getireceğini ifade eden Tokayev, başkent Astana'ya 'Nursultan' adının verilmesi önerisinde bulundu.

Yeni cumhurbaşkanının ilk icraatı olan teklifi kabul edildi ve Kazakistan'ın başkenti Astana'nın adı 'Nursultan' olarak resmen değiştirildi.

"Halk Kahramanı" unvanı ve "Altın Yıldız" özel simgesi verilen Nazarbayev, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanlığı, Nur Otan Partisi Başkanlığı ve Anayasa Konseyi üyeliği görevlerine devam edecek.

Nazarbayev, Sovyetler Birliği döneminde yöneticilik yapmış son devlet lideriydi.

Ayrıca Kazakistan'da eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kızı Dariga Nazarbayeva Senato Başkanlığına seçildi.

Nazarbayev'in 55 yaşındaki kızı Dariga Nazarbayeva, milletvekilliği ve başbakan yardımcılığı görevlerinde buluşmuş, 2016 yılında da senatör olmuştu.

# cumhurbaşkanı # astana # kazakistan # Kasım # cömert # nazarbayev # tokayev