Libya'da 2. Batı darbesi

Muammer Kaddafi'nin Batı destekli eylemlerle devrilmesinden sonra siyasi bütünlüğü sağlayamayan Libya'da ikinci batı darbesi yaşandı. "CIA Ajanı" olmakla suçlanan ve 20 yıl Amerika'da "siyasi sığınmacı" olarak yaşayan Mareşal Halife Haftar darbe yaptı. Kaddafi'den sonra Libya'ya dönen ve Kara Kuvvetleri Komutanı yapılan Haftar, OHAL ilan ederek Meclisi’nin çalışmaları durdurdu.

Libya'da 2. Batı darbesi

MuammerKaddafi’nin Batı destekli Arap Baharı eylemleriyle devrilmesinden sonra Libya'da istikrar sağlanamadı. Siyasi kriz ve bölünmüşlükten kurtulamayan, ülkede ordu yönetime el koyduğunu açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada ülkede istikrarı yeniden sağlamak amacıyla yönetime el koyulduğu ve olağanüstü hal ilan edildiği belirtildi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Ali Katrani, ordunun ülkede geçiş süreci başlattığını ve bunun sonucunda toprak bütünlüğünün yeniden sağlanacağını ifade etti.

Sürecin Mareşal Halife Haftar liderliğinde yönetildiğini kaydeden Katrani, OHAL kapsamında mevcut iktidar kurumları ve Temsilciler Meclisi’nin çalışmalarını durduracağını ifade etti. Katrani, her bölgede askeri valinin göreve geleceğini ve askeri mahkemeler kurulacağını kaydetti.

Mareşal Halife Haftar, Kaddafi dönemindeki Çad savaşında esir düşmüştü. Amerikan ordusunun operasyonuyla kurtarılan Haftar, 20 yıl boyunca Amerika'da siyasi sığınmacı olarak kaldı.

Hem Kaddafi hem de muhalifler tarafından "CIA ajanı" olmakla suçlanan Haftar, Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya'ya dönerek Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.

ulusalkanal.com.tr

# libya # darbe # kaddafi # Muammer