Yıllar sonra gelen itiraf

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair günah çıkardı. 2003 yılında Amerika öncülüğünde Irak'ı işgal etmelerinin bir hata olduğunu söyleyen Blair, IŞİD'in yükselişinde Irak savaşının payı olduğunu belirtti. Amerika ve İngiltere kimyasal silah olduğu gerekçesiyle Irak'ı işgal etmiş, çıkan savaşta 2 milyondan fazla Iraklı öldürülmüştü.

Yıllar sonra gelen itiraf

İngiltere'nin eski Başbakanlarından Tony Blair, CNN televizyonu'nda katıldığı programda günah çıkardı.

IŞİD konusunun ele alındığı programda 2003 yılındaki Irak işgaline değinen Blair, ABD öncülüğündeki işgalden dolayı olarak özür diledi, IŞİD'in bu işgal nedeniyle yükselişe geçtiğini belirtti.

"Aldığımız istihbarat yanlış olduğu için özür dilediğimi söyleyebilirim." diyen Blair, planlamadaki bazı hatalar ve Saddam rejimini ortadan kaldırır kaldırmaz yaşanacaklarla ilgili anlayışımızdaki hatadan ötürü özür dilerim" dedi.

Irak işgali konusunda genel anlamda özür dilemekten kaçınan Blair "Saddam'ı uzaklaştırdığımız için özür dilemem zor. Bugün, 2015 yılından bakınca bile, orda olmaması, olmasından daha iyi" diye konuştu.

Eski İngiltere Başbakanı, IŞİD yükselişinin ana nedeninin 2003'teki Irak işgâli olduğu görüşünde doğruluk payı olduğunu da itiraf etti.

İngiltere hükümeti 2009 yaz aylarında Irak savaşı öncesinde ve sırasında alınan kararları soruşturmak amacıyla bir komisyon kurmuştu. Blair'in açıklamaları, komisyonun raporunu yayımlanmasına kısa süre kala yapması dikkat çekti.

ABD ve İngiltere, kimyasal silah ve El-Kaide ile ilişkili olunduğu gerekçesi ile Irak'ı işgal etmiş, Saddam 148 kişinin idamından suçlu bulunarak idam edilmiş, savaşta 2 milyondan fazla Iraklı öldürülmüştü.

ulusalkanal.com.tr

# ingiltere # ışid # itiraf # saddam