Destek ödemeleri yapılmayan üretici mağdur

İşçinin, köylünün, çiftçinin, esnafın sesi olan Ulusal Kanal her zaman sorunları masaya yatırdı çözümleri de ortaya koydu ve yetkililere çağrıda bulundu. Çiftçilerin bir talebi var. Hasadı yaklaşan yağlı tohum mahsullerinin geçen yıllardan hak edilen destekleri hala yatmadı. Paraları olmadığı için faizle; gübre, mazot ve ilaç aldıklarını söyleyen çiftçiler desteklerin bir an önce yatmasını istiyor.

Destek ödemeleri yapılmayan üretici mağdur

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Mısır, pamuk, soya ve ayçiçeği gibi ürünlerde hasat yaklaşıyor. Ancak önceki yılın destekleme ödemeleri hala yatmış değil.

Türkiye'de üretilen; mısırın yüzde 25'i, pamuğun yüzde 10'u ve soyanın yüzde 65'i Adana’da üretiliyor. Üretimin sürdürülebilirliği için peşin yapılması gereken destekleme ödemelerinin geciktirilmesine ise Adanalı çiftçiler tepkili.

Ulusal Kanal’a konuşan çiftçi Kemal Karslı, çiftçinin borç kıskacında olduğunu söyledi.

Soya, mısır, Pamuk ve Ayçiçeği üreticileri borçlarını ödeyebilmek için, desteklerin bir an önce yatmasını istiyor.

Uzmanlar da çiftçinin taleplerinin haklılığına işaret ediyor. Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez, stratejik ürünler arasında olan yağlı tohum mahsullerine yönelik, özel planlama yapılması gerektiğini belirtti.

Çiftçi borçları 180 milyar lirayı geçti. Bütçe desteklemelerinin artırılması gerekiyor.

# mısır # ulusal kanal # destek # çiftçi # Ulusal # pamuk # Tarım # ziraat # destek ödemesi # tohum # Ayçiçeği # yağlı tohum # soya