Kammu Keşmir 2 yıldır kuşatma altında

Hindistan'ın, Pakistan’a bağlı Kammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırmasının ikinci yılında anma etkinliği düzenlendi. Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Syrus Qazi, Birleşmiş Milletler’e plebisit yani halk oylamasi düzenlemesi için çağrı yaptı. Qazi, Kammu Keşmir’in yanında duran Türkiye’ye de teşekkür etti.

Kammu Keşmir 2 yıldır kuşatma altında

Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Uğur Pideci

Tam 2 yıl önce Hindistan, Pakistan’a bağlı olan Kammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırdı. 5 Ağustos 2019'dan itibaren binlerce Pakistanlı öldürüldü ve tutuklandı. Türkiye’deki Pakistanlılar kuşatma gününde bir araya geldi.

Pakistan’ın AnkaraBüyükelçiliği, Keşmir Kuşatma Günü’nde anma töreni düzenledi. Büyükelçi Muhammed Syrus Qazi, etkinlikte bir konuşma yaptı. Qazi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bir plebisit yani oylama düzenleyerek anlaşmazlığı çözmesi için çağrı yaptı:

- Bugün Keşmir'de bu sorunun başlangıcından 2019'a kadar devam eden bu mesele bugün Keşmir'in demografik yapısına ve dolayısıyla Keşmirlilerin kimliğine yapılan bir saldırı haline gelmiştir.

- BM Güvenlik Konseyine hatırlatmalıyız ki ve hepsinin üzerinde Hindistan'a hatırlatmalıyız ki onlar uluslararası topluğun dürüst ve saygın bir üyesi gibi davranmalı ve Keşmirlilere çok uzun zaman önce verdikleri sözü tutmalıdır.

Qazi, Türkiye'ye Keşmirlilere ve Pakistan’a verdiği destek nedeniyle teşekkür etti:

- Türkiye Keşmir meselesini ele alışında ve Keşmir hakkındaki konuşmalarında örnek bir ülke gibi davranmıştır. Pakistanlı ve Keşmirliler Türk kardeşlerine bu prensipli duruşları için minnettardır.

Asya Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan da anma etkinliğinde konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin Keşmirlilerin önemli davasına destek vermeye devam edeceğini söyledi:

- Pakistan ve Türkiye ilişkileri geçmişten günümüze benzersiz özel bir gelecekle bağlı. Keşmir, Türkiye için Pakistan kadar önemlidir.

# ankara # türkiye # hindistan # türk # büyükelçi # pakistan # bm # Birleşmiş milletler # bmgk # Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi