Dolardaki hareketlilik sonrası merak edilen sorular: Swap nedir? Swap ne demek? Swap nasıl hesaplanır?

“Swap nedir, ne demek?” soruları merak ediliyor. Swap piyasası ne demektir? Merkez Bankası tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada Döviz karşılığı Türk Lirası swap piyasasında uygulama değişikliğine gidildiği bildirildi. Vatandaşlar bu açıklamanın ardından swap kelimesinin anlamını araştırmaya başladılar. Kelime anlamı olarak "değiş tokuş etmek, takas etmek, değiştirmek" gibi anlamlara gelmektedir. Bu anlamda mübadele, değişim veya takas demektir

Dolardaki hareketlilik sonrası merak edilen sorular: Swap nedir? Swap ne demek? Swap nasıl hesaplanır?

TCMB'nin adımları ve yabancıların TL'ye erişmesinde artan maliyetler dolar kurunu son 1 ayın en düşük seviyesine getirdi. Kur bugün 5,30'a kadar geriledikten sonra yukarı hareketlendi

Pazartesi'den itibaren Merkez Bankası'nın adımları ve swap hamlesiyle dolar/TL'ye sert satış geldi dolar salı akşamı 5,30'lara kadar geriledi. Böylece iki günlük sert dalga sonrası cuma seviyesinin altına inmiş oldu.

TL'NİN FAİZİ UÇTU

Yabancı bankaların TL elde etmek için kullandığı Londra swap piyasasında gecelik faizler yüzde 22'den yüzde 230'a, haftalık vadede ise yüzde 24'den yüzde 120'ye yükseldi.

SWAP NEDİR?

Swap'ın kelime anlamı, 'değiş, tokuş, takas...' Finans piyasalarında ise iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olarak farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir.

Örneğin on yıllık sabit faizli borca sahip bir firma ile benzer ancak dalgalı faizli borca sahip bir firma birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirebilir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanmaktadır.

ulusal.com.tr