ABD'nin Hong Kong girişimi bozuldu

ABD Temsilciler Meclisi Uygur Türkleri için sunulan yasa tasarısını onayladı. Tasarı onay için ABD Başkanı Donald Trump ‘a sunuldu. Yasa onay için Trump'ın imzasına sunuldu. Bu arada ABD'nin Hong Kong'un siyasi olarak Pekin’e bağlanmasına karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdindeki girişimleri de Çin tarafından boşa çıkarıldı.

ABD'nin Hong Kong girişimi bozuldu

Amerika Birleşik Devletleri Çin’deki ayrılıkçılığı besliyor. Başkanlık seçimi yaklaştıkça Washington yönetimi Çin düşmanlığında vites arttırıyor. Hong Kong’taki girişimleri bozulan ABD, şimdi de Uygur Türkleri üzerinden Pekin yönetimi sıkıştırmaya çabasına girdi.

ABD Temsilciler Meclisi Uygur yasa tasarısını onayladı. Üst düzey Çinli yetkililere yaptırım öngören yasa ve Çin'den gelen öğrenci ve akademisyenlere yönelik vize kısıtlamasını da içeriyor. Onaylanan Yasa nihai karar için ABD Başkanı Donald Trump’a sunuldu.

Önceki gün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, “bu hafta sonundan önce Çin konusunda güçlü bir adım duyacaksınız” demişti.

ABD her platformda Hong Kong, Tibet, Tayvan ve Uygur gibi ayrılıkçılığın beslendiği konuları gündeme getirerek Çin ile savaşını sürdürmeye çalışıyor. Çin, ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki girişimini bozdu.

Washington yönetimi Hong Kong’un siyasal olarak Pekin’e bağlanmasını Güvenlik Konseyi gündemine taşımaya çabaladı. Ancak ABD’nin talebini Çin kabul etmedi.

Çin'in Daimi Temsilcisi Zhang Jun, “Çin'in iç işlerini ilgilendiren” Hong Kong sorununu Güvenlik Konseyine taşıma taleplerini “kati surette” reddettiklerini belirtti. Zhang Jun “Gerçekler, bir kez daha ABD'nin dünyanın sorun çıkaran ülkesi olduğunu gösteriyor. Uluslararası hukuka göre ABD taahhütlerini ihlal ediyor” dedi.

Bu arada Çin Ulusal Meclisi de Hong Kong için hazırlanan Ulusal Güvenlik Yasası kabul etti.

ulusal.comtr

# abd # donald trump # çin # uygur # Hong Kong