İran'ın nükleer sorunu

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu İran'ın nükleer programıyla ilgili fikir ayrılıklarını gideremedi. İkili Roma'da bir araya geldi. Kerry sorunun diplomatik yollardan çözülebileceğini savunurken, Netanyahu İran’ın nükleer programının tamamen sona erdirilmesi gerektiği görüşünde.

İran'ın nükleer sorunu

Amerika ve İsrail İran'ın nükleer programıyla ilgili politika belirlemek üzere masaya oturdu. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu nükleer sorunuyla ilgili Roma'da buluştu. Kerry, diplomatik çözüm vurgusu yaparken Netanyahu, İran'ın nükleer programını tamamen bitirmesi gerektiğini savundu.

İranlı yetkililer, geçen hafta Cenevre’de, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın temsilcileriyle bir araya gelmişti. Taraflar bir sonraki görüşmeyi 7 - 8 Kasım’da yapmayı kararlaştırmıştı. Kerry ve Netanyahu arasındaki görüşme, 7 - 8 Kasım'da Cenevre'deki gerçekleşecek nükleer buluşmasının öncesine denk getirildi.

Yedi saatlik uzun görüşmede iki ülke İran konusunda tam uzlaşı çıkmadı. Netanyahu, Joh Kerry'e; "Esad, ben kimyasalların yüzde 20, 50 ya da 80'inini tutuyorum deseydi, siz buna itiraz ederdiniz" dedi.

İsrail Başbakanı, "İran, nükleer silah üretecek araçlara sahip olmamalı" diye konuştu, İran üzerindeki baskıların devam etmesei gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Joh Kerry ise İran'ın barışçıl amaçlı nükleer teknoloji hakkına tamamen kapıları kapatmadı. Kerry, "İran’ın nükleer programının sivil amaçlı olduğunu kanıtlaması önemlidir" ifadelerini kullandı.

"Sözler, yaptırımların yerini alamaz" diyen Kerry, İran'a yönelik yaptırımları geri çekilmek için erken olduğunu söyledi. Kerry, hiç anlaşma olmaması, kötü bir anlaşma olmasından daha iyidir" tezini savundu, sorunun diplomatik açıdan çözülmesinin herkes açısından iyi olacağını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

# amerika # israil # iran # nükleer # John Kerry # benyamin netanyahu